Hlavní obsah

Čína zablokovala na sociálních sítích účty, které propagovaly kryptoměny

Peking

Čína stupňuje tažení proti kryptoměnám. Během uplynulého víkendu tak byly v zemi zablokovány účty na sociálních sítích, které propagovaly kryptoměny. Analytici a kontrolní orgány podle agentury Reuters navíc očekávají, že přijde další zátah – tentokrát bude chtít Peking navázat nelegální kryptoměnové aktivity přímo na trestní zákoník.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Již minulý měsíc se Čína rozhodla omezit kryptoměnové transakce, což podobně jako Muskovo rozhodnutí způsobilo propad bitcoinu i dalších kryptoměn, uvedla agentura Reuters. Čínské finanční instituce a platební společnosti tak již v současnosti nesmějí v nejlidnatější zemi světa poskytovat žádné služby spojené s kryptoměnami.

Další tažení proti kryptoměnám odstartovalo během víkendu. Lidem, kteří se v sobotu a v neděli chtěli podívat na kryptoměnové účty na sociální síti Weibo, což je čínská obdoba twitteru, to nebylo umožněno. Zobrazila se jim zpráva, že účet "porušuje zákony a pravidla".

Když se po jednom tweetu zhroutí celý svět kryptoměn

Internet a PC

"Pro krypto KOL je to soudný den," uvedla podle Reuters majitelka jednoho z účtů, která si říká "Woman Dr. bitcoin mini" a jejíž hlavní účet úřady v sobotu také zablokovaly. KOL je zkratka pro bitcoinové influencery.

"Vláda dává jasně najevo, že na čínském trhu s kryptoměnami nemůže existovat žádná čínská verze Elona Muska,“ řekl mimořádný profesor právnické fakulty Newyorské univerzity Winston Ma. Odkazoval tím na zakladatele automobilky Tesla a nadšence pro kryptoměny.

Zmrazení účtů zaměřených na kryptoměny přichází poté, co proti obchodování s nimi začala vysílat reportáže čínská média. Čínská státní televize CCTV v květnu upozornila, že kryptoměny jsou mírně regulované aktivum, často se využívají při obchodování na černém trhu, pro účely praní špinavých peněz, pašování zbraní, při hazardních hrách a obchodování s drogami. Zátah proti kryptoměnám přichází také v době, kdy čínská centrální banka rychle postupuje v testování své vlastní digitální měny.

Pravidla pro obchodování s kryptoměnami splňuje málo firem, zjistil britský regulátor

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám