Hlavní obsah

Burza Binance neodřízne Rusy od kryptoměn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Kyjev/New York

Společnost Binance, která provozuje největší kryptoměnovou burzu na světě, neplánuje jednostranně zmrazit uživatelské účty v Rusku, jak ji o to dříve požádala Ukrajina. Informovala o tom agentura Reuters, která se odvolává na zástupce společnosti. Ukrajinská vláda po výzvě na Twitteru k pondělku vybrala kryptoměny v hodnotě 13 milionů dolarů (289,5 milionu Kč), uvádí společnost Elliptic, která se zabývá analýzou blockchainu.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Nehodláme jednostranně zmrazit účty milionů nevinných uživatelů. Kryptoměny měly lidem po celém světě poskytnout větší finanční svobodu," řekl zástupce společnosti.

V neděli Binance informovala, že věnuje deset milionů dolarů (220 milionů Kč) na humanitární účely na Ukrajině. Dar rozdělí nevládním neziskovým organizacím.

Nedostanou už ani rubl. Proti Rusku zasáhly Google, YouTube i Meta

Válka na Ukrajině

K darům v kryptoměnách na Twitteru vyzval ukrajinský vicepremiér Mychajl Fedorov, který je zároveň i ministrem pro digitální transformaci. "Postavte se na stranu ukrajinského lidu. Nyní přijímáme dary v kryptoměnách," napsal na sociální síti. Zveřejnil zároveň adresy peněženek pro kryptoměny bitcoin, ethereum a tether. Byl to též Fedorov, kdo vyzval kryptoměnové burzy, aby zablokovaly ruské účty.

Západní spojenci zvýšili úsilí o potrestání Ruska novými sankcemi, většina ruských bank tak byla odpojena od globálního platebního systému SWIFT. Zmrazena budou také aktiva ruské centrální banky, což omezí přístup země k jejím zahraničním rezervám.

Evropské akcie kvůli tvrdým protiruským sankcím oslabují, dopoledne panevropský index STOXX Europe 600 odepisoval kolem 1,3 procenta. Z obav o dodávky stoupá cena ropy. Severomořský Brent dopoledne přidával téměř pět procent. Nejznámější kryptoměna bitcoin ztrácela podle údajů specializovaného webu CoinDesk více než dvě procenta zhruba na 38 200 dolarů. Rubl vůči dolaru oslaboval asi 22 procent.

Hackeři škodí na Ukrajině. Celé skupiny se přidávají na stranu Ruska

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám