Hlavní obsah

Brusel si došlápne na internetové giganty. Kvůli hlasovým asistentům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Hlasoví asistenti předních amerických společností jsou již více než rok trnem v oku Evropské komise. Podle ní vyvolává jejich dominantní postavení obavy z narušení hospodářské soutěže. Ve středu o tom informovala místopředsedkyně Evropské komise Margrethe Vestagerová.

Foto: Pool, Reuters

Místopředsedkyně Evropské komise a komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová

Článek

Tento týden komise zveřejnila své první závěry z ročního vyšetřování. „Z nich je jasně vidět, že naše obavy mnozí v tomto odvětví sdílejí,“ prohlásila Vestagerová.

Podle ní se vyšetřování zaměřovala prakticky jen na nejrozšířenější hlasové asistenty předních amerických společností – tedy na Alexu od Amazonu, Siri od Applu a Google Assistant, za kterým stojí Alphabet.

Apple Music terčem vyšetřování Evropské komise. Kvůli Spotify

Software

Zmiňovaní hlasoví asistenti jsou nejpopulárnějšími službami svého druhu v Evropě a pochopitelně také v dalších částech světa. Objevují se v chytrých telefonech, počítačích, tabletech, ale například i v celé řadě zařízení ze segmentu chytrých domácností.

Agentura Reuters zdůraznila, že navzdory obavám z možného zneužití dominantního postavení však komise žádné obvinění zatím nevznesla. Konečná zpráva z detailního vyšetřování by měla být představena až v první polovině nadcházejícího roku.

V případě, že Evropská komise skutečně odhalí porušování antimonopolních pravidel, může zmiňovaným společnostem vyměřit pokutu až do deseti procent jejich ročních tržeb. Zároveň může nařídit úpravu jejich obchodních praktik.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám