Hlavní obsah

Brusel chce sjednotit pravidla pro elektronické podpisy v EU

Brusel

Evropská komise uvažuje o sjednocení unijních pravidel pro elektronické podpisy a identifikace. Současný zmatek, kdy má každý členský stát jiná pravidla, je prý brzdou unijní ekonomiky. Obyvatelé EU i firmy nyní mohou do poloviny dubna zasílat Evropské komisi své náměty, ta poté připraví konkrétní legislativu.

Foto: Profimedia.cz

"Vítáme všechny názory na to, jak nejlépe ověřovat totožnost a podpisy osob při online nákupech, prodejích a správních úkonech," uvedla eurokomisařka Neelie Kroesová.

Článek

Elektronické podpisy, které nejsou příliš rozšířené ani v Česku, mohou zvýšit bezpečnost uživatelů internetu a zvýšit jejich důvěru například při online nákupech. Aby však celý trh mohl spolehlivě fungovat, musí elektronické podpisy existovat ve všech 27 státech EU.

"Vítáme všechny názory na to, jak nejlépe ověřovat totožnost a podpisy osob při online nákupech, prodejích a správních úkonech, které musí být bezpečné. Chceme zajistit, aby každý Evropan vstupoval na internet bez obavy, že se stane obětí podvodu s osobními údaji nebo nekalých praktik," řekla novinářům eurokomisařka pro digitální agendu Neelie Kroesová.

V současnosti v Evropské unii existuje pilotní projekt s názvem STORK, který se zaměřuje na přeshraniční uznávání elektronické identifikace. Projekt má občanům umožnit, aby mohli v budoucnu prokazovat svou totožnost a používat elektronickou identifikaci například prostřednictvím hesel nebo mobilních telefonů po celé EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám