Hlavní obsah

Broadcom si zajistil rekordní, miliardovou půjčku. Kvůli akvizici Qualcommu

Novinky, mif

Vedení společnosti Broadcom to myslí opravdu vážně s převzetím konkurenční společnosti Qualcomm, která je jedním z největších výrobců čipsetů pro chytré telefony a počítačové tablety na světě. Broadcom si totiž již zajistil rekordní půjčku ve výši 100 miliard dolarů, tedy v přepočtu 2,1 biliónu Kč.

Foto: Mark Schiefelbein, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Obrovský úvěr poskytne skupina 12 bank, konkrétně se jedná o společnosti BofA Merrill Lynch, Citigroup, Deutsche Bank, JP Morgan, Mizuho, MUFG, SMBC, Wells Fargo, Scotiabank, BMO Capital Markets, RBC Capital Markets a Morgan Stanley.

Stomiliardová částka je rekordní. Je dokonce vyšší než úvěr z roku 2015, kdy pivovar AB InBev získal 75 miliard USD (1,5 biliónu Kč) na akvizici konkurenta SABMiller, připomněla agentura Reuters.

Poslední nabídka byla odmítnuta

Rekordní úvěr nicméně Broadcom získá pouze ve chvíli, kdy vedení Qualcommu na celý obchod skutečně kývne. Podnik však zatím poslední nabídku ve výši 121 miliard dolarů, tedy v přepočtu na 2,5 biliónu Kč, odmítl. [celá zpráva]

„Váš návrh je výrazně nižší než obchodní a transakční násobky v našem sektoru,“ uvedl v otevřeném dopise šéf Qualcommu Paul Jacobs. Zároveň však zdůraznil, že se nebrání dalšímu jednání. Podrobnější však zatím nebyl.

Pokud by zástupci Qualcommu na nabídku kývli, šlo by o dosud největší akvizici technologického sektoru. Qualcomm je totiž jedním z největších výrobců čipsetů pro telefony a tablety na světě.

Díky akvizici by se z Broadcomu stal vůbec největší výrobce mobilních čipsetů.

Reklama

Výběr článků

Načítám