Hlavní obsah

Britský parlament zrušil účet na TikToku. Kvůli obavám o bezpečnost dat

Londýn

Britský parlament ve středu zrušil svůj účet na sociální síti TikTok, kde se zaměřoval na mladší publikum. Učinil tak po stížnostech některých vysoce postavených konzervativních poslanců, kteří vyjádřili obavy ohledně bezpečnosti dat na této platformě vlastněné čínskou společností. Informoval o tom list The Guardian.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

V dopise adresovaném předsedům obou komor parlamentu protestovali proti účtu poslanci, na které Peking uvalil sankce za to, že označili zacházení s menšinovými Ujgury v Sin-ťiangu za genocidu.

„Vyhlídka, že Si Ťin-pchingův režim bude mít přístup k osobním údajům v telefonech našich dětí, je důvodem k velkým obavám,“ uvádějí poslanci v textu. Dopis podepsali i šéf zahraničního výboru Dolní sněmovny Tom Tugendhat nebo někdejší předseda Konzervativní strany Iain Duncan Smith.

TikTok předběhl Google, je nejnavštěvovanější stránkou

Internet a PC

„Účet byl pokusem o zapojení mladšího publika, které není vždy aktivní na našich stávajících účtech na ostatních sociálních sítích, do práce parlamentu,“ reagovali na dopis předseda Dolní sněmovny britského parlamentu Lindsay Hoyle a předseda Sněmovny lordů John McFall. Dodali, že s ohledem na zpětnou vazbu a obavy, které vyjádřili někteří poslanci, bude účet s okamžitou platností zrušen.

Vyjasníme nepřesnosti, nabídl TikTok 

Britský parlament oznámil, že si zakládá účet na sociální síti TikTok teprve minulý týden. Krok nicméně přitáhl ostrou kritiku skupiny vysoce postavených konzervativců. Zákonodárci v dopise poukázali i na to, že sociální síť vlastní čínská společnost ByteDance.

Varovali, že podle čínského bezpečnostního zákona bude společnost povinna poskytnout osobní údaje uživatelů pekingské vládě. Konzervativní poslanci proto naléhali na parlament, aby účet zrušil, „dokud nebude možné poskytnout důvěryhodné záruky, že do Číny nebudou předány žádné údaje“.

Mluvčí sociální sítě TikTok označil krok parlamentu za zklamání. Poslancům zopakoval nabídku, že jim společnost objasní „veškeré nepřesnosti týkající se platformy“.

TikTok se změní, aby byl bezpečnější pro mládež

Internet a PC

Jak funguje TikTok

TikTok je nejpopulárnější především mezi mladistvými, kteří jej podle některých statistik používají již častěji než Facebook. Mezi uživateli této čínské sociální sítě nalezneme ale i starší ročníky.

Princip této online služby je velmi jednoduchý, staví na velmi krátkých videích, která se přehrávají postupně za sebou. Je to stejné, jako kdybyste si prohlíželi příspěvky na Facebooku a obrazovka se rolovala sama na další a další posty.

Místo textu ale na TikToku hrají prim videa, krátké nahrávky s délkou od tří do 60 sekund. A právě takto krátká délka je podle všeho receptem na úspěch, neboť v USA dokonce již čínská sociální síť překonala i Snapchat a Instagram.

Nejprve bylo možné nahrávat videa o délce pouze 15 sekund, později bylo umožněno publikovat až tříminutové klipy. Nyní může videoobsah dosahovat délky až deset minut.

Přestože prim hrají stále krátká videa, řada uživatelů je schopna trávit na TikToku i několik hodin denně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám