Hlavní obsah

Britský operátor EE znovu zavede roamingový poplatek za volání v Evropě

Londýn

Britský mobilní operátor EE od příštího roku znovu zavede roamingový příplatek za telefonování v jiných evropských zemích. Firma vlastněná britskou telekomunikační společností BT to uvedla ve svém sdělení. Dříve přitom stejně jako ostatní britští operátoři tvrdila, že se po brexitu k takovému kroku nechystá, připomněla agentura AP.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zrušení roamingu v červnu 2017 ušetřilo britským turistům a jiným cestovatelům miliony liber na poplatcích za používání chytrých telefonů v evropském zahraničí.

EE uvedla, že poplatek budou muset od ledna 2022 platit zákazníci, kteří se zaregistrují po 7. červenci. Za volání, posílání textových zpráv a využívaní dat ve 47 evropských zemích s výjimkou Irska jim firma bude denně účtovat dvě libry (necelých 60 Kč). Svůj záměr společnost odůvodnila tím, že tak chce „podpořit investice” v Británii.

Státy západního Balkánu zruší od července vzájemné roamingové tarify

Mobil

V dohodě o odchodu Británie z Evropské unie se o bezplatném roamingu nic nepraví. Londýn, který se do začátku tohoto roku de facto řídil stále unijními pravidly, uvedl, že nedokáže zabránit evropským mobilním operátorům, aby britským společnostem neúčtovali roamingové poplatky za využívání jejich sítí a že oni mohou tuto zátěž přenést na zákazníky.

Ostatní britští mobilní operátoři O2, Vodafone a Three ale na konci roku 2020, kdy přestalo platit přechodné pobrexitové období, také říkali, že znovuzavedení poplatku za roaming nemají v plánu. Jestli budou příklad EE následovat, zatím není jasné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám