Hlavní obsah

Blockchain je nutný pro další digitalizaci průmyslu, prohlásil ředitel ElA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Technologie blockchain umožňující sdílet databázi otisků dokumentů je nezbytná pro to, aby mohla úspěšně pokračovat digitalizace průmyslu. Problémem je, že zatím jde spíš o virtuální pojem, který řada lidí vůbec nechápe, řekl na Mezinárodním strojírenském veletrhu ředitel Elektrotechnické asociace (ElA) ČR Jan Prokš.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Blockchain už tu existuje tři roky, možná déle, ale stále zůstává spíš virtuálním pojmem, u kterého tušíme velkou příležitost, zejména pro budoucí komunikace mezi stroji navzájem,“ řekl Prokš na semináři pořádaném Svazem průmyslu a dopravy.

Blockchain popsal jako databázi elektronických otisků dokumentů, která je stejná ve všech připojených počítačích. „Stejně jako je unikátní otisk prstu člověka, je unikátní takzvaný hash kód dokumentu. Stejně jako z otisku prstu člověka nezjistíte, jakou má barvu vlasů nebo jak vypadá, ani z otisku dokumentu, tedy hashe, nezjistíte obsah dokumentu,“ řekl Prokš.

Vláda bude podporovat blockchain, chce přilákat investice

Internet a PC

Takzvaný hash je složen z velmi dlouhé řady čísel, tvoří jej 64 hexadecimálních znaků. Neobsahuje ale žádnou informaci o obsahu dokumentu. Obavy z toho, že by se prostřednictvím sítě blockchain mohl někdo dostat k nezabezpečeným informacím, jsou podle něj naprosto neopodstatněné.

„Data si i nadále musíme chránit sami. Vytvoření otisku dokumentu umožní jeho ověření. Jednak jeho pravosti, ale i toho, že je přesně v podobě, v jaké byl v době pořízení hashe. Nikdo tak nebude moci falšovat části smluv nebo jejich příloh,“ doplnil Prokš.

Elektrotechnická asociace se rozvoj blockchainu rozhodla podpořit tím, že vytvoří vlastní veřejnou síť, k níž se může připojit jakákoli důvěryhodná právnická osoba. Její důvěryhodnost potvrzuje právě ElA, která zájemcům udělí elektronický certifikát opravňující k operacím v ElA blockchainu. Aplikaci Blockchain Notarius pak poskytuje zdarma.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám