Hlavní obsah

BlackBerry jedná s konsorciem o svém převzetí za 90 miliard korun

Ztrátový kanadský výrobce chytrých mobilních telefonů BlackBerry se v zásadě dohodl na svém převzetí konsorciem, které vede největší akcionář firmy, společnost Fairfax Financial Holdings. Ta je ochotna za BlackBerry zaplatit 4,7 miliardy dolarů (asi 90,4 miliardy Kč). Firmu Fairfax vede inženýr indického původu Prem Watsa, jemuž se díky jeho investičním schopnostem někdy přezdívá kanadský Warren Buffett.

Foto: Mark Blinch, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Společnost BlackBerry uvedla, že podmínky předběžné smlouvy schválila její správní rada. Konsorcium nabídlo devět dolarů v hotovosti za každou akcii BlackBerry, kterou FairFax ještě nevlastní. Na konečné smlouvě by se obě společnosti měly dohodnout do 4. listopadu. BlackBerrry má teď čas zhruba šest týdnů, během kterých může přijímat nabídky případných dalších zájemců.

„Věříme, že transakce otevře vzrušující novou soukromou kapitolu pro BlackBerry, jeho zákazníky, operátory a zaměstnance,“ uvedl podle agentury AP Watsa. Fairfax Financial je holdingovou společností, která své obchodní aktivity soustřeďuje hlavně na oblast pojišťovnictví. Díky jejímu úspěchu se o ní v Kanadě mluví jako o kanadské Berkshire Hathaway, což je podnik, který patří Buffettovi.

Fairfax je také největším akcionářem BlackBerry a vlastní skoro deset procent akcií firmy. Na transakci ale podle serveru ekonomického listu The Wall Street Journal Fairfax ještě potřebuje získat finanční prostředky. Z obchodu také může před podpisem smlouvy kdykoli odejít.

BlackBerry, dříve známá jako Research In Motion, byla kdysi nejhodnotnější firmou v Kanadě. V červnu 2008 se její tržní hodnota pohybovala kolem 83 miliard dolarů, avšak od té doby její akcie klesly z více než 140 dolarů na méně než devět dolarů za kus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám