Hlavní obsah

Bitcoiny představují miliardový byznys i v Česku

Praha

Objem obchodu s bitcoiny a dalšími krypto měnami v Česku letos vzrostl o třetinu na zhruba čtyři miliardy korun. Bitcoin přitom výrazně dominuje. Důvodem růstu je posilující kurz bitcoinu, koronavirová epidemie i nejistota na světových trzích. Uvedl to ředitel největšího tuzemského obchodníka s krypto měnami Bitstock.com Martin Stránský.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Bitcoin na konci roku láme rekordy. Překonal psychologickou hranici 20 000 USD (426 560 Kč) a v současnosti se obchoduje okolo 29 000 dolarů (618 800 Kč). Od začátku roku se jeho hodnota zvýšila více než trojnásobně. Při porovnání jeho letošní minimální hodnoty z dubna okolo 4000 USD (85 310 Kč) a maxima 29 211 dolarů (623 200 Kč) v prosinci je letošní zhodnocení až sedminásobné.

„Již od jara vidíme v podstatě kontinuální růst poptávky po bitcoinech. Zájem akceleroval na podzim, kdy začal trhat historické rekordy. Bitcoin se letos zařadil mezi absolutně nejvýnosnější investice a podle některých odhadů kvůli nejistému ekonomickému vývoji poroste i v příštím roce,” uvedl Stránský.

Bitcoin se vyšplhal na nové maximum. Jedna mince má hodnotu 556 000 Kč

Internet a PC

Hlavními důvody pro růst ceny bitcoinu jsou ekonomická nestabilita související s epidemií covid-19 ve světě, inflace měn, ale i rekordně nízké úroky. „Poptávku vyvolává i zájem velkých investorů, kteří se snaží mít v portfoliu alternativní platidlo v potenciálně nejistých časech,” prohlásil analytik Golden Gate CZ Marek Brávník.

Stejně jak momentálně roste zlato a jiné drahé kovy, roste podle něj také bitcoin, který je nezávislý na vývoji kapitálových trhů. Příští rok očekává další strmý růst jeho hodnoty.

Obrovský úspěch bitcoinu je podle hlavního ekonoma BH Securities Štěpána Křečka výrazně podpořený poskytovatelem platebních služeb PayPal, který se rozhodl přijímat bitcoin jako platební prostředek. To může být zlom, který bude motivovat řadu dalších společností po celém světě, aby bitcoin přijímaly.

„Platí přitom, že čím více společností bude bitcoin akceptovat, tím úžasnější se tato kryptoměna stane. To samozřejmě bude doprovázeno růstem její ceny. Bitcoin patří mezi nejrizikovější aktiva, se kterými lze na trzích obchodovat. Jeho historie nám již ukázala, že dokáže extrémně rychle růst, ale i padat na ceně,” podotkl.

Pokořením 29 000 dolarů (618 800 Kč) v minulých dnech se podle analytika Imperial Finance Libora Stokláska zvýšila tržní kapitalizace bitcoinu o více než půl bilionu dolarů a otevřel se prostor k dalšímu růstu.

„Rostoucí zájem o alternativní investice otevřel prostor pro vznik zcela nové třídě finančních technologií, jako jsou DeFi projekty, jejichž cílem je propojit běžné finanční produkty se světem kryptoměn. Nový trend decentralizovaných financí nabízí kromě plateb komplexní služby jako pojištění, úvěry a hypotéky bez prostředníka nebo ověřování identity,” dodal Stoklásek.

Blíží se vrchol bubliny? Bitcoin dál raketově roste

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám