Hlavní obsah

Bitcoiny jsou podvod, prohlásil šéf největší americké banky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Generální ředitel největší americké banky JPMorgan Jamie Dimon podrobil ostré kritice kybernetickou měnu bitcoin a označil ji za podvod. Předpověděl rovněž, že kupci této měny v budoucnosti utrpí rozsáhlé ztráty. Informoval list Financial Times.

Foto: Profimedia.cz

Generální ředitel největší americké banky JPMorgan Jamie Dimon

Článek

"Tato měna nebude fungovat," prohlásil Dimon tento týden na investiční konferenci v New Yorku. "Kdybychom měli bankéře, který by obchodoval s bitcoiny, ve vteřině bych ho propustil, a to ze dvou důvodů. Za prvé je to proti našim pravidlům. Za druhé je to hloupé," dodal.

Prohlášení šéfa největší americké banky přišlo v době, kdy tato virtuální měna výrazně ztrácí. Ještě zkraje minulého týdne měla jedna virtuální mince hodnotu blížící se pomyslné hranici 5000 dolarů, tedy v přepočtu bezmála 110 000 korun. Už ve středu se však hodnota bitcoinu propadla na 3500 dolarů (76 500 Kč).

A tento pokles neustále pokračuje. V pátek se tato kyberměna obchodovala za 3050 dolarů (66 500 Kč). Vše tedy nasvědčuje tomu, že bitcoiny budou i nadále oslabovat. Přitom v letošním roce virtuální mince získávaly neustále jen na hodnotě. Od začátku roku posílila hodnota o bezmála 350 procent.

Zájem Čechů o bitcoiny je vlažný

Podle zářijového průzkumu agentury Ipsos většina Čechů virtuálním měnám, jako je například bitcoin, nedůvěřuje a neuvažuje o jejich nákupu. Podle firmy TopForex, která se zabývá zprostředkováním obchodů na měnových trzích, se na nedůvěře lidí k virtuálním měnám podílí neznalost fungování těchto měn i kolísání jejich hodnoty. [celá zpráva]

Bitcoiny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám