Hlavní obsah

Bitcoiny čeká rozdělení, chystá se klon populární virtuální měny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Digitální měna bitcoin zřejmě získá svůj klon nazvaný bitcoin cash. Odštěpit se od hlavního trhu a založit si vlastní měnu se rozhodla skupina vlivných uživatelů, kteří nejsou spokojeni s navrhovanými technologickými změnami digitální měny, napsala agentura Reuters. Majitelé populární kryptoměny o své peníze nepřijdou.

Foto: Jim Urquhart, Reuters

Logo bitcoinu

Článek

Pokud se rozštěpení uskuteční, každý vlastník bitcoinů bude mít přístup ke stejné částce bitcoinů cash zdarma. "Prostě půjdete spát se stovkou bitcoinů a vzbudíte se se stejnou stovkou plus dalšími 100 bitcoiny cash," vysvětlil šéf technologické společnosti Bloq Jeff Garzik.

Jádro dlouhodobého sporu dvou vlivných skupin uživatelů tkví v rozdílném názoru na fungovaní kryptoměny. Zatímco jedna požaduje, aby software umožnil zpracovávat více transakcí a zlepšovat chod sítě, druhá, která vydělává zejména na poplatcích za transakce, se postavila proti změnám.

Zatím však není zcela jasné, zda k rozdělení dojde a jakou hodnotu bude nová měna mít. Bitcoin cash by se pro nejstarší a nejhodnotnější digitální měnu mohl stát novým konkurentem. Nicméně novinku uživatelé neuplatní všude, někteří zprostředkovatelé plateb se rozhodli bitcoin cash nepodporovat. Patří k nim Coinbase, BitMEX a Bitstamp.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů

Virtuální měna bitcoin vznikla v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Vytvořena byla tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 miliónů, což má být kolem roku 2140.

Bitcoiny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám