Hlavní obsah

Bitcoin zažil obří pád

Novinky, Miloslav Fišer

Po obřím růstu bitcoinu přišel velký pád. Za pouhých 24 hodin klesl kurz o více než osm tisíc dolarů, což odpovídá 172 090 Kč. Nejznámější kryptoměna na světě se tak vrátila na hodnotu, kterou měla zkraje letošního roku. Vyplývá to z informací jednotlivých burz.

Článek

Ještě v neděli se fanoušci bitcoinu mohli těšit z hodnoty 40 986 dolarů (881 740 Kč), už v pondělí ráno ale kurz klesl až na 32 377 dolarů (696 820 Kč). Což je kurz, který měla nejznámější kryptoměna světa naposledy 5. ledna.

Kurz přitom neklesá pouze v případě bitcoinů, ale také u dalších kybernetických měn, a to často i o desítky procent během jediného dne. Řeč je například o mincích maker, XRP, stellar, nano, siacoin či decentraland. Alespoň o jednotky procent se nicméně kurz snížil prakticky u všech kryptoměn.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu

Tak masivní růst jako v minulém týdnu zažil bitcoin na konci roku 2017, kdy se hodnota vyšplhala až nad hranici 20 000 dolarů (430 430 Kč), konkrétně se tehdy jedna mince obchodovala ve špičce za 20 410 dolarů (439 260 Kč). Pak ale přišel strmý pád až na méně než 4000 dolarů (86 090 Kč).

Tehdy označovali někteří analytici velký propad za bublinu, která připomínala nechvalně známou tulipánovou krizi z první poloviny 17. století (1634–1637).

Je nutné zdůraznit, že virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě. Rozdíly v cenách se mohou lišit i v řádu několika tisíc korun.

Podvodné investiční stránky přibývají jako houby po dešti. A bude hůř

Bezpečnost

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám