Hlavní obsah

Bitcoin se blíží absolutnímu rekordu, už je nad 19 tisíci dolarů

Novinky, Miloslav Fišer

Analytici již minulý týden předpovídali, že by kurz bitcoinu mohl překonat hranici 20 000 dolarů. A zatím jim odhady vycházejí, v úterý totiž tato nejznámější kyberměna na světě překonala další letošní rekord. Kurz se vyhoupl až nad hranici 19 000 dolarů, což odpovídá 416 870 Kč. Vyplývá to z informací jednotlivých burz.

Článek

Od začátku letošního roku bitcoin posílil již o 160 procent, z toho jen v průběhu listopadu přitom o 40 procent. Středeční maximum bylo 19 392 dolarů (425 110 Kč). Aktuálně je kurz sice o něco nižší, stále se ale bitcoiny obchodují za 19 076 dolarů (418 170 Kč).

Naposledy měly bitcoiny takovou hodnotu před více než dvěma roky. Ještě zkraje letošního roku se však nejznámější kyberměna obchodovala za poloviční částky, za 6935 dolarů (157 560 Kč). Navzdory velmi vysokým výkyvům měl ale kurz prakticky během celého letošního roku stoupající tendenci.

Blíží se vrchol bubliny? Bitcoin dál raketově roste

Internet a PC

Připomeňme, že ještě vyšší hodnotu měly bitcoiny na přelomu let 2017 a 2018. Tehdy se kurz vyšplhal až na 20 000 dolarů, tedy v přepočtu na 458 600 Kč. Pak ale přišel prudký pád.

Je nutné zdůraznit, že virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě. Rozdíly v cenách se mohou lišit i v řádu několika tisíc korun.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Bitcoin pokořil letošní rekord. A dál roste

Letošní rekord překonala ve čtvrtek ráno nejznámější kyberměna na světě – bitcoiny. Jedna virtuální mince se obchodovala za více než 14 tisíc dolarů, tedy...

Výběr článků

Načítám