Hlavní obsah

Belgičané koupili Bitstamp, jednu z nejvýznamnějších platforem s kyberměnami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Internetovou burzu Bitstamp, jednu z nejvýznamnějších platforem pro obchodování s virtuálními měnami, převzala investiční společnost se sídlem v Belgii NXMH. Oznámil to šéf burzy Nejc Kodrič, hodnotu obchodu, který byl uzavřen 25. října, však sdělit omítl.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V roce 2016 byla společnost Bitstamp ohodnocena na 60 miliónů dolarů (1,37 miliardy Kč), zatímco ještě v roce 2014 její hodnota činila 39 miliónů dolarů. Bitstamp je s denním obratem 100 miliónů dolarů největší burzou digitálních měn v Evropské unii.

Společnost NXMH, která spravuje aktiva v hodnotě přes dvě miliardy eur (téměř 52 miliard Kč), je evropskou pobočkou jihokorejské NXC, která investuje do digitálních technologií a do jejíhož portfolia patří tamní burza s kryptoměnami Korbit. Bitstamp a Korbit budou fungovat nezávisle.

Společnost NXMH získá v Bitstampu podíl 80 procent, Kodrič si ponechá deset procent a zůstane v čele burzy. Část svého podílu v Bitstampu prodala společnosti NXMH také firma Pantera Capital Management LP, která do burzy investovala deset miliónů dolarů v roce 2014, uvedla agentura Reuters.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 miliónů, což má být kolem roku 2140.

Bitcoiny a další kryptoměny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám