Hlavní obsah

Australský úřad viní Google z poskytování zavádějících informací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney

Australská komise pro ochranu hospodářské soutěže a spotřebitele (ACCC) v pondělí obvinila americkou internetovou společnost Google, že poskytovala uživatelům zavádějící informace, aby je přiměla odsouhlasit využití jejich osobních údajů k cílené reklamě. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Podle soudních dokumentů komise tvrdí, že Google řádně neinformoval uživatele o tom, že v roce 2016 začal spojovat osobní údaje z účtů u svých služeb s aktivitami uživatelů na jiných webových stránkách. Zkombinované údaje pak využíval k podpoře svých reklamních aktivit. „Tato změna znamenala pro Google spoustu peněz,“ uvedl předseda komise Rod Sims. „Tvrdíme, že toho dosáhli zavádějícím způsobem,“ dodal.

Google čelí v USA žalobě kvůli sledování soukromí uživatelů

Internet a PC

Změna podle komise umožnila společnosti Google spojit internetové aktivity milionů uživatelů s jejich jmény a identitami, což výrazně posílilo její pozici na trhu. „Domníváme se, že Google poskytl australským uživatelům zavádějící informace o tom, co plánoval dělat s velkými objemy jejich osobních údajů, včetně internetových aktivit na stránkách, které nejsou spojené s Googlem,“ uvedl Sims.

Google v Belgii dostal za neodstranění odkazů rekordní pokutu

Internet a PC

Komise mimo jiné požaduje, aby firmě byla vyměřena pokuta. Společnost Google nicméně tvrdí, že změna byla dobrovolná a že souhlas od uživatelů žádala zřetelným a snadno pochopitelným způsobem. „Pokud uživatel nesouhlasil, žádnou změnu z hlediska našich produktů a služeb nepocítil,“ uvedl mluvčí firmy. Dodal, že podnik hodlá svůj postoj hájit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám