Hlavní obsah

Austrálie by mohla Google donutit platit médiím už příští týden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra

Australská vláda příští týden předloží parlamentu ke schválení klíčový návrh zákona, kterým chce donutit americké firmy Google, Facebook a další podniky, aby začaly vydavatelům a mediálním společnostem platit za obsah. Avizoval to ministr financí Josh Frydenberg. Zákon, o němž Google tvrdí, že je nerealizovatelný, by z Austrálie učinil první zemi světa, která Facebook a Google donutí platit za zpravodajský obsah, uvedla agentura Reuters.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Parlament se tím návrhem bude zabývat v týdnu od 15. února," sdělil ministr. Zákonnou úpravu, kterou teď chystá Austrálie, pozorně sledují také další země.

S podporou hlavních politických stran by nový zákon mohl začít platit už tento měsíc, a to navzdory výhradám, které má Google. Ten tvrdí, že bude po schválení zákona muset svůj vyhledávač přestat v Austrálii používat. Americký softwarový gigant Microsoft už dal najevo, že jeho vyhledávač Bing může po Googlu uvolněné místo na trhu převzít.

Zástupkyně Googlu v Austrálii a na Novém Zélandu Lucinda Longcroftová řekla, že firma navrhla změny, ale že je australský Senát odmítl. Google ale chtěl o návrhu s členy parlamentu ještě mluvit. "Rádi budeme prostřednictvím parlamentního procesu jednat se zákonodárci, abychom vznesli naše obavy a dosáhli výsledku, který uspokojí všechny - vydavatele, digitální platformy a také australské podniky a uživatele," uvedla Longcroftová. Ta v Googlu vede oddělení, které se zabývá vztahy s vládou a veřejností.

Facebook se k legislativnímu procesu v Austrálii zatím na dotaz agentury Reuters nevyjádřil.

Europoslanci chtějí po vzoru Austrálie přinutit Google a Facebook platit za odkazy na zprávy

Ekonomika

Američtí provozovatelé internetových vyhledávačů a sociálních médií se snažili Austrálii přesvědčit, aby návrh zákona zmírnila. Šéfové Googlu i Facebooku se na toto téma bavili jak s australským premiérem Scottem Morisonem, tak s ministrem Frydenbergem.

Google minulý týden v Austrálii spustil platformu, která nabízí zprávy, za které Google zaplatil. Firma uzavřela svou vlastní dohodu s vydavateli, aby ukázala, že navrhovaný zákon není potřeba, poznamenala agentura Reuters. Ta v lednu oznámila, že podepsala s Googlem smlouvu, a stala se tak prvním globálním poskytovatelem zpravodajství pro Google News Showcase. To je produkt Googlu pro licencování zpravodajství.

Google a lobbistická organizace francouzských vydavatelů se rovněž v lednu dohodly na rámcové smlouvě o autorských právech a na podmínkách, za kterých bude Google platit zpravodajským společnostem za on-line obsah. V Evropě to je první taková dohoda. Postupem Austrálie se chtějí inspirovat i členové Evropského parlamentu dohlížející na přípravu nové regulace digitálních aktivit v Evropě. Výkonný ředitel české Unie vydavatelů Václav Mach tento týden sdělil, že iniciativu členů europarlamentu vítá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám