Hlavní obsah

Amerika omezí prodej videoher

Novinky, Ondřej Grym

Na jedné straně plná svobody, na druhé zákazů a omezení. Současná Amerika se pohybuje od jednoho extrému do druhého - obnažená a posléze rychle zakrytá hruď Janet Jackson byla jen špičkou ledovce, který se jistě brzy ukáže v plné kráse. Po omezení kouření, které začala napodobovat i Evropa, se v Americe očekává i omezení prodeje videoher s prvky násilí či sexu.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 13.3.2018 Galerie současné malby: Pevel Forman - Krásné nové světy. JUST ANOTHER BATMAN 2

Článek

Prvními a nejznámějšími adepty jsou GTA (Grand Theft Auto), Halo 2 a Mortal Kombat. Američtí politici vidí mezi těmito namátkou zmíněnými hrami a narůstající kriminalitou mládeže přímé pojítko, uvedl Detroit News.

Jedním ze států, který již brzy přijme opatření, jež dovolí násilně orientované hry (je těžké si dnes vybavit jakoukoli úspěšnější hru, ve které by se alespoň chvíli nestřílelo či s pomocí avatara neprošlo kolem baru obsypaného spoře oděnými děvami), prodávat pouze občanům nad 18 let, je Georgia.

Pokud se prodejce dopustí trestného činu nabídnutím softwaru osobě mladší než je stanovena zákonem, pak může být potrestán pokutou ve velikosti 1000 dolarů (asi 23 tisíc korun) nebo dokonce šestiměsíčním odnětím svobody. Podle některých politiků, by vina a trest měla spočívat právě na rodičích a ne na jejich nezletilých dětech, které si "závadný" software zakoupí.

Anketa: Umožňujete svým dětem hrát videohry označené jako 18+?

"Netýká se to nás. Netýká se to herních společností. Je to záležitost rodičů", říká Ian Morganstein, zástupce ředitele obchodu s videohrami For Your Entertainment. Podle svých slov často odmítá prodávat zmiňované zboží mládeži, která se však vzápětí doprovázená rodiči vrací nakoupit.

Průměrný věk hráčů se odhaduje na 30 let, zatímco kupujících na 36 let. V 83 procentech případů jsou to právě rodiče, kdo videohry s nálepkou 18+ svým nezletilým dětem darují. 

Anketa

Umožňujete svým dětem hrát videohry označené jako 18+?
Ano, o nic nejde
74,6 %
Většinou ano
2,9 %
Nezajímám se co hrají
4 %
V žádném případě; vždy vím, co na PC hrají
18,5 %
Celkem hlasovalo 481 čtenářů.

Grand Theft Auto

GTA stačila v době svého uvedení vzbudit mnoho kontroverzních postojů. Mezi úkoly, kterými jste pověřeni, patří krádeže automobilů, odstraňování nepohodlných osob, ale i třeba roznášení pizzy či vození lidí taxíkem. Možností je doslova nepřeberně. Bez vražd a zlodějny se ale GTA neobejde - závody s policisty jsou na denním pořádku. Grand Theft Auto byla loni oceněna titulem "Hra roku" (Video Game Awards, prosinec 2004). Tržby z jejího prodeje jsou jen na území USA odhadovány na několik miliard dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám