Hlavní obsah

Alibaba hlásí kvůli uzávěrám v Číně poprvé pokles tržeb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šanghaj

Čínskému internetovému obchodu Alibaba Group Holding Ltd. poprvé klesly čtvrtletní tržby, překonaly však odhady analytiků. Důvodem byla omezení související s bojem s nemocí covid-19 v Číně. Čistý zisk v prvním fiskálním čtvrtletí klesl o 50 procent na 22,74 miliardy jüanů (81,6 miliardy Kč). Oznámila to firma ve čtvrtečním prohlášení.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Logo čínského internetového obchodu Alibaba

Článek

Tržby se za tři měsíce do konce června mírně snížily na 205,56 miliardy jüanů z loňských 205,74 miliardy jüanů. Analytici však čekali pokles v průměru na 203,19 miliardy jüanů, uvedla agentura Reuters. Firma dodala, že pokles v obchodu kompenzoval částečně růst v divizi cloudových služeb.

Čína v dubnu a květnu uzavřela desítky měst, ve kterých se šířila varianta omikron. Byla mezi nimi i Šanghaj, největší a nejkosmopolitnější centrum. Uzavření měst paralyzovalo doručování zboží ve městech, ale i mezi městy. V Šanghaji například nemohly domácnosti téměř celý duben zadávat objednávky na stránkách Taobao nebo Ele.me, které patří firmě Alibaba. Uzavírka byla sice zrušena 1. června, před nákupním festivalem, který se koná 18. června, ani to však příliš nepomohlo celkovému výkonu v daném čtvrtletí.

Společnost Alibaba vstoupila na burzu v New Yorku v září 2014 a v listopadu 2019 dokončila sekundární nabídku akcií v Hongkongu. Bývala velmi oblíbená mezi investory do technologických společností, ale cena jejích akcií prudce klesla, když se Peking rozhodl čínský technologický průmysl regulovat. Loni akcie firmy odepsaly 47 procent. Od počátku letošního roku klesly o téměř pětinu.

Dopady regulace. Čínští technologičtí giganti zruší letos desítky tisíc míst

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Alibaba ztrácí na ceně

Hodnota akcií čínského IT gigantu Alibaby včera poklesla o devět procent. Pádu nezabránil ani firemní program zpětného odkupu akcií za 10 miliard dolarů (217...

Výběr článků

Načítám