Hlavní obsah

Akcionáři navrhli alternativu k převzetí společnosti Dell

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přední akcionáři amerického výrobce počítačů Dell navrhli alternativu k plánovanému převzetí podniku zakladatelem Michaelem Dellem a skupinou dalších investorů. Informoval o tom list The Wall Street Journal.

Článek

Skupina investorů zahrnující Michaela Della začátkem roku navrhla, že firmu Dell převezme za 24,4 miliardy dolarů (482 miliard Kč), a poté ji stáhne z akciového trhu. Alternativní návrh podle listu předpokládá, že akcionáři podniku budou mít možnost si své akcie ponechat a získat 12 dolarů za akcii v podobě hotovosti či dalších akcií.

Za alternativním návrhem stojí investor Carl Icahn a firma Southeastern Asset Management. Jsou to dva největší akcionáři Dellu, kteří společně kontrolují 13 procent podniku. Podobně jako někteří další významní akcionáři považují nabídku Michaela Della za příliš nízkou.

Michael Dell uvedl svou firmu na veřejný trh v roce 1988, kdy měla hodnotu 85 miliónů dolarů. Dell trhu osobních počítačů kraloval zejména na vrcholu internetového boomu kolem roku 2000, kdy jeho hodnota překračovala 100 miliard dolarů. V roce 2006 jej sesadil z první příčky Hewlett-Packard. V současnosti je Dell třetím největším výrobcem počítačů na světě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám