Hlavní obsah

Akcie Amazonu prudce oslabily kvůli obavám ze zásahu Trumpa

– New York

Akcie amerického internetového prodejce Amazon.com Inc. ve středu výrazně klesaly. Mohly za to zprávy, že americký prezident Donald Trump hodlá proti firmě zasáhnout a zbrzdit její rozvoj. Zpráva stáhla akcie firmy dolů až o více než sedm procent a tržní kapitalizace firmy se tak v jednu chvíli snížila o 53,6 miliardy USD (1,1 biliónu Kč), uvedla agentura Reuters.

Foto: Kiyoshi Ota, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

Zpravodajský server Axios uvedl, že zatímco "Kapitol chce krev Facebooku", Trump se o něj nezajímá. Technologický obr, po kterém Trump jde, je podle něj Amazon. Podle pěti informovaných zdrojů, které jednaly s prezidentem, je Trump posedlý Amazonem a mluvil o změnách daní pro Amazon, protože se obává, že firma působí krachy drobných, převážně rodinných obchodníků.

Akcie později část ztrát smazaly, když jeden z úředníků Bílého domu agentuře Reuters řekl, že v tuto chvíli neví o žádných konkrétních změnách politiky ohledně Amazonu. Dodal, že vláda vždy sleduje různé možnosti u široké škály politických otázek.

Trump již v minulosti kritizoval Amazon a jeho zakladatele a generálního ředitele Jeffa Bezose, který je podle časopisu Forbes nejbohatším mužem světa s majetkem více než 100 miliard USD. Bezos také vlastní list The Washington Post, který Trump často kritizuje.

Technologické společnosti jsou nyní pod tlakem kvůli firmě Facebook, která nedávno přiznala, že politická konzultační společnost neoprávněně získala informace o desítkách miliónů uživatelů Facebooku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám