Hlavní obsah

Zaplaťte, nebo přijdou exekutoři! Podvodníci chtějí připravit důvěřivce o peníze

Novinky, mif

Starý trik oprášili před Vánocemi kybernetičtí piráti. Tuzemským uživatelům vyhrožují exekucemi a smyšlenými dluhy. V předvánočním shonu se snaží využít menší ostražitosti lidí a připravit je o peníze. Před novou vlnou podvodů varovala Exekutorská komora.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Exekuční e-maily nejsou žádnou novinkou, objevují se ve vlnách několikrát do roka. Naposledy se tak stalo minulý měsíc. [celá zpráva]

Na přelomu listopadu a prosince pak komora zaregistrovala novou vlnu podvodných zpráv. „Adresátům byly tyto e-maily doručeny poté, co se pokusili objednat zboží na stránkách www.vakce.net, které lákají na nabídku levného zboží,“ varovala Exekutorská komora.

Exekuce navzdory nedokončené objednávce

„Přestože adresáti těchto zpráv objednávku zboží nedokončí, jsou jim následně z adresy rozhodnuti@soud-exekuce.cz nebo adresy dluznik@bbonita.cz zaslány e-maily vyzývající k úhradě objednávky na konkrétní účty nebo k platbě v bitcoinech s tím, že nebude-li uhrazena, bude provedena exekuce,“ doplnili zástupci komory.

Tuto virtuální měnu nevolí kybernetičtí zločinci náhodou, transakce prostřednictvím bitcoinů totiž na rozdíl od bankovních převodů nejsou nijak evidovány, a tak je dopadení podvodníků prakticky nemožné.

Posílají SMS zprávy

Aby útočníci u uživatelů obavy z dlužné částky ještě vystupňovali, rozesílají jim také SMS zprávy. „Následně jsou adresátům těchto e-mailů zasílány i SMS zprávy s textem informujícím o tom, že dnes bude provedena exekuce za asistence policie. Zprávy jsou podepsány za blíže neurčený exekuční úřad,“ konstatovali zástupci komory.

„Exekutorská komora ČR zdůrazňuje, že se v žádném případě nejedná o sdělení zasílaná Exekutorskou komorou ČR ani soudními exekutory, kteří takovéto výzvy zásadně nezasílají, a to ani e-mailem, ani SMS zprávami,“ uzavřeli zástupci komory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám