Hlavní obsah

Zálohování jako poslední bezpečnostní pojistka

Novinky, Petr Bořuta, Jakub Kuneš (Zdroj: Dvojklik.cz, blog.eset.com, PCW, TC)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina lidí považuje zálohování za otravnou a zdlouhavou práci s nejistým výsledkem. Proto data nezálohují. Když je pak záloha potřeba, není jim už pomoci. Tento jednoduchý návod na vytváření záloh pomůže i laikům.

Článek

Scénář je jasný: váš počítač může být nakažen virem, který data smaže. Takzvaný ransomware zase soubory znepřístupní a útočníci mohou požadovat poplatek za to, abyste s nimi opět mohli pracovat.

Může to však být i daleko jednodušší: data mohou být nedopatřením smazána samotným uživatelem, případně dojde k poruše disku. Jsou totiž jen dva typy pevných disků: ty, které se porouchaly, a ty, které se porouchají. Může to být za pět let, může to být právě zítra. Ročně vypoví službu 3 % nových pevných disků a tento podíl se samozřejmě zvyšuje s tím, jak disky stárnou.

Pomůže program v operačním systému

Při zálohování by uživatel měl klást velký důraz především na rychlou obnovu dat. K tomu většinou napomáhá určitý program, který je v mnoha případech součástí operačního systému. Máte-li Windows, můžete se do zálohování pustit okamžitě pomocí ovládacích panelů. Stačí otevřít položku „Zálohování“, následovat systémové instrukce a odpovědět si na tři otázky. Nezabere to ani příliš času, ani příliš peněz, a uživatel má potřebná data v bezpečí.

Co zálohovat?

V podstatě všechno, o co nechcete přijít. Zálohujete ovšem buďto celý operační systém nebo protříděná data. Předejdete tak nadbytečné velikosti zálohy a duplikaci dat. Dobrý nápad je rovněž zálohovat ovladače vašeho hardwaru a konfigurace systému, tedy registrů. Vášniví hráči by zase neměli vynechat své uložené pozice.

Jak?

Užitečné je jednotlivé způsoby zálohování kombinovat. Možností je několik: velkokapacitní externí disk nebo USB flash disk, CD/DVD nebo služba na internetu. Vše záleží na dostupných financích a na velikosti uložených dat. Mějte přitom na paměti životnost určitých typů médií. Co se týče CD, prameny se liší: při optimálních podmínkách lze prý dosáhnout životnosti 20–100 let, některé testy ale odhalily znehodnocení už po 18 měsících.

Kdy?

Odpověď na otázku, jak často zálohovat, není jednoznačná. Záleží na typu dat a jejich aktualizaci. Pokud jde o důležitý projekt, který každý den významně měníte, měli byste zálohovat každý den, i když to může být otravné.

Reklama

Výběr článků

Načítám