Hlavní obsah

Zákeřný trojský kůň Flashback vydělává hackerům 200 tisíc korun denně

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zákeřnému trojskému koni Flashback se podařilo na přelomu března a dubna nakazit více než 600 tisíc počítačů s operačním systémem Mac OS X. Díky takovému množství PC si hackeři přišli na nemalé peníze pomocí zobrazované reklamy. Podle odhadů serveru TechSpot se jednalo o částku okolo 200 tisíc korun za den.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Stovky tisíc počítačů byly Flashbackem bez povšimnutí nakaženy cirka dva týdny. Pokud by byl odhad serveru TechSpot správný, vydělali by si tak okolo 2,8 miliónu korun. I když od odhalení uplynul již téměř měsíc, podle odhadů antivirových společností je stále ještě zavirováno tímto trojským koněm přes sto tisíc PC, z kterých logicky hackerům plynou další příjmy.

Trojský kůň Flashback patří podle bezpečnostních expertů k jedné z nejzákeřnějších hrozeb na internetu. Uživatel si totiž počítač nezaviruje tím, že do něj něco stáhne, ale už pouhou návštěvou webové stránky.

Hackeři přitom tento nebezpečný kód nasazují kromě podvodných stránek i na legitimní weby, jejichž zabezpečení se jim podaří prolomit. Do počítače se pak nezvaný návštěvník dostane kvůli chybě v platformě Java, která se využívá na řadě webových stránek.

Hacker má nad počítačem naprostou kontrolu

Ve chvíli, kdy se trojský kůň v počítači zabydlí, získají nad ním hackeři naprostou kontrolu. Mohou se tak dostat k citlivým uživatelským datům uloženým na pevném disku, nebo celý stroj využít k napadení nějakého počítačového systému.

Oprava trhliny v platformě Java je již k dispozici ke stažení. Podle bezpečnostních expertů by s její instalací neměli uživatelé v žádném případě otálet. V počítačích s operačním systémem Mac OS X ji lidé mohou stáhnout prostřednictvím nástroje Software Update.

Chyby v platformě Java zneužívá kromě Flashbacku také další trojský kůň nazývaný SabPub. Ten dokáže v počítači napáchat stejnou neplechu jako jeho nezvaný kolega. Kolik počítačů SabPub nakazil, zatím není známo. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám