Hlavní obsah

Za únik dat zaplatí Equifax miliardovou pokutu

Washington
Aktualizováno

Americká úvěrová kancelář Equifax zaplatí za masivní únik údajů o klientech rekordní pokutu. Ta v rámci dohody s úřady dosáhne 575 milionů a potenciálně až 700 milionů dolarů (13,1 miliardy až 15,9 miliardy Kč). Oznámila to v pondělí americká obchodní komise (FTA). Firma také bude muset zavést komplexní program pro bezpečnost informací. Případ se vztahuje k roku 2017.

Foto: Tami Chappell, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Equifax je jednou ze tří úvěrových kanceláří v USA, která funguje podobně jako registr dlužníků. Věřitelé spoléhají na informace shromážděné úvěrovými kancelářemi, které jim pomáhají při schvalování půjček na bydlení, auta a poskytnutí kreditních karet. Někdy je využívají i zaměstnavatelé při rozhodování, koho přijmout.

Firma v září 2017 přiznala útok hackerů, při kterém byly ukradeny informace o více než 140 milionech lidí. Útočníci získali čísla sociálního zabezpečení, data narození, adresy a další citlivé údaje.

Firma zřídí restituční fond

Největší urovnání za únik dat uzavírá mnohostranné vyšetřování firmy Equifax, kterého se zúčastnily FTA, úřad pro ochranu spotřebitelských financí CFPB a téměř všechna státní zastupitelství. Řeší i hrozící hromadné žaloby vůči firmě.

V rámci dohody o urovnání sporu firma zřídí restituční fond v objemu 300 milionů USD pro poškozené spotřebitele. Velikost fondu se v závislosti na jeho použití může zvýšit až na 425 milionů USD. Equifax také zaplatí 275 milionů USD v rámci dalších pokut, včetně odškodnění jednotlivým státům a CFPB.

Firmu Equifax, kterou po odhalení skandálu opustil její generální ředitel, tento případ obrátil naruby. Byly totiž zpochybněny její bezpečnostní postupy a také pomalá reakce při odhalení útoků. Politici také vyslovili pochybnosti, jak může soukromá společnost shromažďovat tolik osobních údajů, což spustilo snahy o posílení možností spotřebitelů chránit své informace a mít nad nimi kontrolu, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám