Hlavní obsah

Za kyberútok chtějí po pojišťovně dvě miliardy. Případ bude řešit soud

New York

Americká společnost Mondelez žaluje švýcarskou pojišťovnu Zurich Insurance, protože jí odmítla vyplatit 100 milionů dolarů (téměř 2,24 miliardy Kč) za škody způsobené kybernetickým útokem známým jako NotPetya. Jde o první vážný spor o kompenzace nákladů spojených s kybernetickými útoky, upozorňuje list Financial Times.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Virus NotPetya v létě 2017 ochromil počítačové systémy společností po celém světě včetně farmaceutické Merck nebo rejdařské Maersk. Způsobil škody v řádu miliard dolarů. Spojené státy a Británie z útoku obvinily Rusko, to ale jakoukoli účast na něm popírá.

Firma Mondelez, která je druhým největším výrobcem cukrovinek na světě, uvedla, že virem NotPetya byla napadena dvakrát a že útoky jí trvale poškodily 1700 serverů a 24 000 laptopů. V důsledku napadení společnost utrpěla majetkovou škodu, přišla o data a software, což mělo dopad na plnění zakázek nebo marže. Celkové ztráty vyčíslila na 100 milionů dolarů.

Pojišťovna plnění odmítla s tím, že šlo o události způsobené „nepřátelskými nebo válečnými akcemi“ vlád, suverénních sil nebo lidí pro ně pracujících a vztahuje se na ně výluka z pojištění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám