Hlavní obsah

Za čtvrt roku se uskutečnilo 354,5 miliónu útoků počítačových virů

Počet útoků škodlivých programů na počítače a mobilní zařízení se ve 2. čtvrtletí v globálním měřítku proti začátku roku zvýšil o 1,3 miliónu na 354,5 miliónu. O více než třetinu na téměř 928 000 vzrostl počet případů napadení viry předstírajícími, že jsou sdělením bank. Vyplývá to z pravidelné zprávy společnosti Kaspersky Lab.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

V průběhu uplynulých tří měsíců bezpečnostní experti zaznamenali bankovní útok, při kterém bylo odcizeno půl miliónu dolarů od 190 obětí během jediného týdne. Objevil se také první šifrovač mobilních telefonů, který se na černém trhu prodává za pět tisíc dolarů. Za pouhý měsíc nakazil více než dva tisíce přístrojů ve třinácti zemích. Kampaň MiniDuke cílila na vládní úřady, energetiku, obranný a telekomunikační sektor.

Android už zdaleka není jediným cílem tvůrců škodlivého softwaru. Internetoví zločinci se zaměřili i na operační systém iOS společnosti Apple a podařilo se jim přístroje kompletně zablokovat. Příkladem jsou květnové útoky v Austrálii. Ty souvisely s aktivitami italské firmy Hacking Team, která prodává software zvaný Remote Control System (RCS). Odborníci v něm objevili množství škodlivých programů zaměřených na systémy Android, iOS, Windows Mobile a BlackBerry.

Viry se šíří i přes SMS

Výzkumníci ze společnosti AdaptiveMobile analyzují nového červa nazývaného Selfmite, který se zaměřuje na chytré telefony s operačním systémem Android. Ve chvíli, kdy se uhnízdí v chytrém telefonu, dokáže kontaktům uloženým v adresáři automaticky odesílat SMS zprávy s odkazy na jeho stažení. Tak se neustále šíří na další a další přístroje.

Riziko plynoucí z této hrozby přitom podle nich není radno podceňovat. Podle bezpečnostních expertů mohou touto cestou kyberzločinci získat úplnou kontrolu nad napadeným přístrojem. Snadno se tak dostanou k citlivým datům, uloženým heslům a v neposlední řadě hrozí také zneužití internetového bankovnictví. [celá zpráva]

I nadále se rychle rozvíjí technologie ransomware pro výběr výkupného. Na začátku června se objevila nová modifikace programu Svpeng, který zablokuje telefon a žádá 200 dolarů za odblokování. V květnu pak Kaspersky Lab objevila první mobilní šifrovač zvaný Pletor. Dokáže zamknout mobilní telefon s odůvodněním, že uživatel sledoval zakázané porno stránky, zašifruje paměť telefonu a na displeji zobrazí žádost o výkupné.

Desatero bezpečného internetu
1.Důležité jsou pravidelné aktualizace celého počítače. Ty je nutné stahovat pro operační systém, bezpečnostní bránu (firewall), antivirus i další programy.
2.Některé viry dokážou bezpečnostní software v PC zablokovat. Proto je vhodné pravidelně kontrolovat, zdali funguje.
3.Škodlivé programy se často šíří prostřednictvím nevyžádané pošty. Pokud nevíte, od koho e-mail je, nikdy nestahujte jeho přílohu a neklikejte na žádné odkazy.
4.Pozor je nutné dávat na e-maily, v nichž odesílatel požaduje, abyste se přihlásili na nějakou webovou stránku a aktualizovali informace o vašem účtu.
5.Při zadávání přístupových hesel na internetových stránkách je nutné kontrolovat, zda je web zabezpečený. To poznáte například podle ikonky zámečku na liště internetového prohlížeče nebo tak, že adresa webové stránky začíná zkratkou https, kde „s“ znamená bezpečná.
6.Citlivé osobní informace zadávejte vždy pouze na internetových stránkách, které bezpečně znáte.
7.Do e-mailů nepatří důvěrné informace, jako je například číslo kreditní karty nebo heslo k bankovnímu účtu. Elektronickou poštu totiž může zachytit útočník.
8.Firewall dovoluje lépe zabezpečit operační systém. Méně zkušení uživatelé by jej rozhodně neměli vypínat. Při nedostatečných znalostech je vhodné jej nechat pracovat v automatickém režimu.
9.V internetových kavárnách a na cizích počítačích se nepřihlašujte do internetového bankovnictví. V počítači mohou být nainstalované keyloggery.
10.Obezřetnost je nutná při připojení k nezašifrovaným bezdrátovým sítím. Ty totiž může kdokoliv odposlouchávat a získat tak přístup ke všem datům v cizím počítači.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám