Hlavní obsah

Z účtů v ČR zmizely kvůli viru milióny. Policie má podobu muže, který vybíral peníze

Právo, Novinky, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kriminalistům z libereckého odboru analytiky a kybernetické kriminality se podařilo dostat k bankovním účtům, na které putovaly milióny odčerpané v uplynulých dnech ze soukromých účtů pomocí viru v mobilní aplikaci QRecorder, která slouží k nahrávání telefonních hovorů. Díky tomu už policisté znají i podobu zatím neznámého muže, který si z účtů prostřednictvím bankomatů v Praze vybíral.

Foto: Policie ČR

Podoba muže, který vybíral peníze.

Článek

„Podobu neznámého muže zachytily bezpečnostní kamery u bankomatů. Pokud muže někdo pozná nebo ví, kde se nachází, ať kontaktuje policisty na lince 158 anebo se obrátí na kterékoliv obvodní oddělení,“ vyzvala liberecká policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Liberečtí kriminalisté podle ní zjistili, že většinu bankovních účtů, na něž putovaly odčerpané milióny, si u České spořitelny a ČSOB zřídil muž jménem Andrei Grasu. „Od rumunské policie už ale máme potvrzeno, že se jedná o falešné jméno i falešné předložené doklady,“ objasnila Suchánková.

Policie řeší pět případů

Tok peněz kriminalisté vystopovali na základě pěti případů okradených lidí. „V tuto chvíli řešíme těchto pět případů, při nichž přišli uživatelé aplikace QRecorder v důsledku viru v telefonu a napadení internetového bankovnictví o téměř dva milióny korun,“ vysvětlila policejní mluvčí.

Foto: archív tvůrců

Aplikace QRecorder

Neznámý pachatel se do internetového bankovnictví řady lidí dostal díky nebezpečné aktualizaci aplikace QRecorder. Aktualizace totiž obsahovala i virus typu trojský kůň, s jehož pomocí pachatel získal zejména přístupové údaje k internetovému bankovnictví a SMS zprávám uživatele. Po získání těchto přístupových údajů do internetového bankovnictví si pak převedl z účtů poškozených částku v řádech miliónů korun.

Celou kauzu už začali liberečtí kriminalisté šetřit jako podezření z trestného činu podvodu, neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací a neoprávněného opatření, padělání a pozměňování platebního prostředku. Pachateli za to hrozí až 8 let vězení.

Hrozbu představuje stále

Google už aplikaci QRecorder stáhnul z Google Play, kde oficiálně nabízel aplikace pro operační systém Android. Riziko nicméně tato aplikace pro uživatele představuje i nadále, a to pro ty, kteří jej nainstalovali již dříve. [celá zpráva]

Těm totiž ani zásah Googlu nepomůže, z bezpečnostních důvodů je proto vhodné aplikaci QRecorder co nejdříve odinstalovat. Dále je nutné zkontrolovat celý operační systém Android antivirovým programem a pro jistotu ještě kontaktovat svoji banku, zda na účtu nedošlo k neoprávněným transakcím.

Aplikaci QRecorder mají podle dřívějších odhadů bezpečnostních expertů nainstalovanou v Česku desetitisíce lidí. Všichni, kteří ji ještě neodinstalovali, by tak měli učinit neprodleně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám