Hlavní obsah

Google stáhl aplikaci napadající internetové bankovnictví. Uživatelé ale nejsou v bezpečí

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Google ve středu stáhla ze svého oficiálního internetového obchodu aplikaci QRecorder, která slouží k nahrávání hovorů na mobilních telefonech a počítačových tabletech. Jak se ale v úterý ukázalo, zároveň odchytává informace z internetového bankovnictví a připravuje majitele dotčených zařízení o peníze. Problém nicméně QRecorder představuje i nadále.

Foto: archív tvůrců

Aplikace QRecorder

Článek

Stažení aplikace z internetového obchodu je jistě chvályhodným krokem, další uživatelé si již infikovanou verzi programu díky tomu nestáhnou do svých telefonů.

Nicméně QRecorder představuje stále problém pro uživatele, kteří si jej nainstalovali již dříve – a to klidně před několika měsíci. Těm totiž ani zásah Googlu nepomůže, z bezpečnostních důvodů je proto vhodné aplikaci QRecorder co nejdříve odinstalovat.

Zkontrolovat systém i bankovní účet

Dále je nutné zkontrolovat celý operační systém Android antivirovým programem a pro jistotu ještě kontaktovat svoji banku, zda na účtu nedošlo k neoprávněným transakcím.

Foto: archív tvůrců

Aplikace QRecorder

QRecorder se stal pro uživatele hrozbou při jedné z posledních aktualizací. Novinky.cz již o tomto problému informovaly v úterý. [celá zpráva]

„Aplikace umožňuje útočníkům vzdálený přístup do bankovního účtu napadeného uživatele. Tuto hrozbu Eset detekuje již při instalaci aplikace jako Android/Spy.Banker.AIX,“ prohlásil Miroslav Dvořák, technický ředitel české pobočky společnosti Eset.

Desítky tisíc uživatelů

Česká bankovní asociace v úterý v tiskovém oznámení informovala, že řada tuzemských bank již řešila v posledních dnech odcizení peněz z účtů klientů. Podle České televize šlo o ČSOB, Raiffeisenbank a Českou spořitelnu, klienti přišli dohromady o statisíce až milióny korun. Případ vyšetřuje policie.

Aplikaci QRecorder mají podle dřívějších odhadů bezpečnostních expertů nainstalovanou v Česku desetitisíce lidí. Všichni, kteří ji ještě neodinstalovali, by tak měli učinit neprodleně.

Kromě Česka se tato hrozba týká také Polska a německy mluvících zemí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám