Hlavní obsah

Z lechtivých webů bylo odcizeno přes 400 miliónů hesel

Novinky, mif

Na pozoru by se měli mít uživatelé, kteří jsou registrováni na amerických erotických serverech. Počítačovým pirátům se totiž podařilo hned z několika různých internetových stránek s lechtivou tematikou odcizit přihlašovací údaje uživatelů, a to včetně hesel. V ohrožení je tak více než 400 miliónů lidí.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle serveru LeakedSource se únik přihlašovacích údajů týká serverů Adultfriendfinder.com, Penthouse.com, Cams.com a Stripshow.com. Kyberzločincům se podařilo získat data včetně přístupových hesel už v minulém měsíci, detaily o úniku však byly zveřejněny až nyní.

K tak velkému balíku hesel se počítačoví piráti dostali kvůli chybě přímo na serveru Adultfriendfinder.com. Tu využili k tomu, aby se dostali na servery provozovatelů, kteří stojí i za dalšími zmiňovanými weby.

Přestože jde výhradně o americké servery, v ohrožení mohou být uživatelé z různých koutů světa. A to i ti čeští. Podle údajů serveru LeakedSource totiž na čtvrt miliónu uživatelů registrovaných na výše uvedených stránkách totiž používalo e-maily s českou doménou @seznam.cz.

Pozor na stejné heslo na jiných službách

K žádnému úniku dat ze serverů společnosti Seznam.cz nedošlo. „V ohrožení jsou jen ti, kdo porušují jednu ze základních zásad bezpečnosti, a to, že na více službách používají stejné heslo,“ uvedla pro Novinky.cz mluvčí Seznamu Irena Zatloukalová.

Celá řada uživatelů totiž používá stejná hesla na různých serverech – na e-mailu, sociálních sítích či například v internetových obchodech. „Takovýmto lidem bychom doporučili, aby si na všech službách, které používají, heslo změnili,“ konstatovala Zatloukalová.

Důrazně doporučujeme používat odlišná hesla pro každou internetovou službu.
Irena Zatloukalová, mluvčí Seznamu

Tím prakticky eliminují riziko, že se díky uniklému heslu počítačoví piráti dostanou i na jejich další služby.

„Důrazně znovu doporučujeme používat odlišná a nelehko odvoditelná hesla pro každou internetovou službu. Druhé naše důrazné doporučení je zacházet se svým heslem dle zásad bezpečnosti pohybování se na internetu,“ doplnila mluvčí Seznamu.

Zároveň podotkla, že celým problémem se již administrátoři Seznamu zabývají.

„Snažíme se získat databázi e-mailových adres, abychom mohli u všech vynutit změnu hesla k e-mailu, a to i preventivně. Tedy ať už se jejich heslo do služby Adult Frend Finder shodovalo nebo neshodovalo s tím, co používají do naší služby Seznam.cz Email,“ uzavřela Zatloukalová.

Bezpečné heslo by mělo mít minimálně šest znaků a mělo by obsahovat číslice a ideálně velká i malá písmena. Heslo by naopak v žádném případě nemělo být tvořeno jménem uživatele, jednoduchými slovy (jako například „heslo”) nebo pouhou posloupností číslic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám