Hlavní obsah

Windows 10 mají kritickou zranitelnost

Novinky, ort

V operačním systému Windows 10 byla nalezena nová kritická zranitelnost. Kyberzločinci ji mohou zneužít k tomu, aby uživateli podstrčili prakticky libovolný škodlivý kód. Upozornil na to server BRG.

Foto: archív tvůrců

Operační systém Windows 10 (Ilustrační foto)

Článek

Chybu odhalil bezpečnostní výzkumník Casey Smith. Trhlina se týká programu s názvem Regsvr32, respektive Regsvr64 v případě 64bitové verze systému. Jde v podstatě o nástroj příkazového řádku, který může registrovat různé ovládací prvky v operačním systému.

Kvůli chybě může být zmiňovaný program zneužit ke spuštění prakticky libovolného kódu na cizím počítači. Útočník k tomu nepotřebuje ani práva administrátora. Jediné, co musí udělat, je donutit uživatele spustit v jeho počítači předem připravený škodlivý kód. Ten se může šířit například prostřednictvím nevyžádaných e-mailů.

Kritickou chybu mohou obsahovat i starší verze Windows.

Podle Smithe je problém v tom, že kvůli chybě není nezvaný návštěvník rozpoznán aplikací AppLocker. Ta běžně slouží k rozeznávání důvěryhodných zdrojů ke spouštění aplikací. V praxi to tedy znamená, že na uživatele nevyskočí ani žádná hláška, že by si měl na danou instalaci dát pozor.

Regsvr32 je nedílnou součástí operačního systému Windows už od dob verze XP. Výzkumník však chybu identifikoval zatím pouze v nejnovějších desítkách. Zda ji obsahují také starší verze operačního systému od amerického softwarového gigantu, zatím není jasné.

Záplata zatím chybí

Microsoft zatím pro kritickou zranitelnost nevydal žádnou bezpečností záplatu. Uživatelé sice mohou program Regsvr32 (respektive Regsvr64) zablokovat, pouštět do toho by se nicméně neměli méně zkušení uživatelé.

Samozřejmě je také velmi vhodné myslet na to, na co uživatelé během práce na počítači klikají. Úplně ignorovat by měli nevyžádané e-maily a podezřelé zprávy například na sociálních sítích. Stejně jako u většiny podobných chyb ani u té nové totiž kyberzločinci nic nezmůžou bez přičinění samotného uživatele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám