Hlavní obsah

WikiLeaks poskytne technologickým firmám klíč k opravě bezpečnostních děr

Londýn

Server WikiLeaks se rozhodl poskytnout technologickým společnostem některé podrobnosti o praktikách kybernetické špionáže americké Ústřední zpravodajské služby (CIA). Na online tiskové konferenci z Londýna to ve čtvrtek prohlásil zakladatel organizace Julian Assange. Krok podle něj pomůže firmám zacelit bezpečnostní mezery.

Foto: John Stillwell/pool, Reuters

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange

Článek

Americkou rozvědku obvinil Assange z „ničivé neschopnosti” kvůli tomu, že shromáždila takové množství dat a poté je uložila na jediném místě.

Sérii dokumentů údajně pocházejících ze serverů CIA začal WikiLeaks zveřejňovat v úterý 7. března. Podle Assange jde o dosud nejkomplexnější publikovaný soubor špionážních dokumentů. CIA jejich pravost odmítla komentovat.

Nezávislí kybernetičtí experti a bývalí zaměstnanci zpravodajských služeb po jejich prozkoumání shledali, že jsou zřejmě pravé a obsahují kódová slova používaná v hackerských programech CIA. [celá zpráva]

Složky z let 2013 až 2016 údajně obsahují detaily o pokusech proniknout do softwarových produktů, do chytrých televizí a chytrých telefonů, včetně přístrojů iPhone firmy Apple, a do operačních systémů Android, Windows, Mac a Linux, které by se tak mohly změnit v improvizovaný výzvědný nástroj.

Reklama

Výběr článků

Načítám