Hlavní obsah

Vydávají se za přátele a pak důvěřivce oberou. Podvodníci číhají na sociálních sítích

Děčín

Hned několik podvodů zachytila na sociálních sítích děčínská policie. Scénář útoků je přitom vždy shodný – pachatelé napadnou profily lidí na sociálních sítích a vydávají se za přátele, pak důvěřivce oberou. A to klidně i o desetitisíce korun. Mezi obětmi jsou především mladiství, uvedl zástupce vedoucího oddělení hospodářské kriminality děčínské policie Tomáš Kolbaba.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podvody se dějí zejména prostřednictvím Facebooku a Instagramu. Pachatel nejen vyláká peníze, ale dostane se také k citlivým datům člověka, jehož profil napadne.

"Uživateli sociální sítě přijde zpráva od člověka, kterého má mezi přáteli, s žádostí o zaslání telefonního čísla, většinou s odůvodněním, že ztratil telefon. Dotyčný mu číslo pošle, pachatelem je pak požádán, zda by si na dané číslo mohl nechat zaslat zprávu s pinem od operátora. V ní je uvedeno, že se jedná o m-platbu a že pin nemá nikomu sdělovat. V domnění, že jde o přítele, dotyčný pin přepošle, pachatel jej pak použije na platby u počítačových her, samotné hraní, nebo peníze smění ve virtuální peněžence za skutečnou hotovost či za ně nakoupí bitcoiny," popsal trestnou činnost komisař Miroslav Stehlík.

Poslední prosbou pachatele je pak žádost o zaslání PIN kódu, kterým je obnovovací heslo do facebookového profilu. "Pachatel se tak přihlásí na místo uživatele, změní heslo a dotyčného odřízne od jeho profilu," uvedl Stehlík. Pachatel pak znovu osloví přátele na síti a čin se opakuje.

Napadení nahlásili rodiče

Napadení profilu nahlásili policii rodiče nezletilých, kteří zjistili v měsíčních vyúčtováních od operátorů odchody částek v řádech pěti až deseti tisíců korun. "Zatím sledujeme okolo deseti případů, může jich však být víc," uvedl Stehlík. Obdobné případy policie podle kriminalistů zaznamenala i v jiných krajích napříč republikou.

Policisté vyzývají veřejnost k obezřetnosti při přeposílání PIN kódů, nastavení limitu m-plateb a nastavení dvoufázového ověřování u svých profilů na sociálních sítích. "Pokud mě někdo požádá o telefon, nejlepší je dotyčnému zavolat a ověřit si, zda skutečně jde o přítele," uvedl Stehlík. Následkem činnosti pachatele není pouze finanční ztráta, ale podle Kolbaby to může být psychická trauma. "Někdo nese velmi těžce, pokud se cizí člověk dostane k jeho citlivým datům," uvedl Kolbaba. Případy napadaných profilů se týkají zejména dětí mezi 14 a 15 lety.

Děčínská policie na kybernetickou kriminalitu upozorňuje ve školách. "V minulosti jsme chodili na druhý stupeň základních škol, teď už se to týká i prvňáků," řekla mluvčí policie Petra Trypesová. "Populární je nyní přes jistou aplikaci nahrávat a sdílet videa, což může být prostředek ke kyberšikaně. Děti ale takovou věc většinou nedomýšlejí, internetová gramotnost chybí," dodala Trypesová.

Anketa

Pokoušel se vás už někdo podvést na Facebooku?
Ano, jednou.
7,6 %
Ano, opakovaně.
5 %
Ne, zatím ne.
18,6 %
Facebook nepoužívám.
68,8 %
Celkem hlasovalo 2353 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám