Hlavní obsah

Vydávají se za exekutory, důvěřivce připraví o peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Exekutorská komora varovala před novým phishingovým podvodem, ve kterém se útočníci vydávají za exekutory. Využívají přitom i falešné webové stránky komory, jejichž prostřednictvím se snaží důvěřivce připravit o peníze.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Internetoví podvodníci často rozesílají e-maily, které vyvolávají dojem, že pocházejí od důvěryhodné firmy, banky, úřadu nebo webové stránky. Pomocí těchto zpráv se útočníci snaží vylákat citlivé informace, které se týkají například bankovních kont. Tato data následně využívají k odčerpání financí z účtu postiženého.

V podstatě úplně stejně funguje také nový phishingový podvod pod hlavičkou exekutorské komory. Místo nevyžádaných e-mailů ale útočníci využívají SMS zprávy, které se napříč Českem šíří od pondělí.

Takhle kradou Čechům peníze. Přes SMS zprávy

Bezpečnost

„Adresátům těchto jednání jsou zasílány SMS zprávy informující o smyšlené exekuci s tím, že si adresát může dluh vyhledat na podvodné stránce ekcr.org/search. Tato stránka napodobuje vzhled oficiálních stránek www.ekcr.cz a na jednotlivé její položky odkazuje za účelem zvýšení důvěry návštěvníka,“ varovala mluvčí Exekutorské komory ČR Eva Rajlichová.

Na stránce ekcr.org/search se podle ní po zadání osobních údajů objeví informace o smyšleném dluhu a smyšlené exekuci, a to bez ohledu na to, zda jsou zadány existující či neexistující údaje.

Podvodná aplikace následně odkáže na možnost uhradit dluh. Pokud to důvěřiví uživatelé skutečně udělají, sami se připraví o peníze.

Na zprávu nereagovat, neklikat na odkaz

„Exekutorská komora ČR upozorňuje, že stránka ekcr.org/search nepatří Exekutorské komoře ani kterémukoli ze soudních exekutorů. Jedná se o podvodnou stránku zjevně vytvořenou za účelem vylákání finančních prostředků z důvěřivých návštěvníků. Stránky dále zneužívají osobní údaje pravděpodobně za účelem jejich vytěžení,“ konstatovala Rajlichová.

Pokud lidem podvodná SMS zpráva přijde, neměli by na ni vůbec reagovat. V žádném případě by pak neměli klikat na přiložený odkaz, který vede na podvodné stránky.

„Exekutorská komora ČR se již v dané věci obrátila na odpovědné orgány. Poškozeným doporučujeme obrátit se na orgány činné v trestním řízení. Jediným oficiálním zdrojem informací o exekucích je Centrální evidence exekucí provozovaná Exekutorskou komorou ČR na www.ceecr.cz,“ uzavřela mluvčí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám