Hlavní obsah

Drtivá většina Čechů využívá nezabezpečené WiFi sítě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř tři čtvrtiny Čechů využívají pro připojení k internetu nezabezpečené veřejné WiFi sítě. Je to o zhruba 20 procentních bodů méně než před třemi roky. Dvě třetiny uživatelů veřejné WiFi používají k e-mailové komunikaci a 14 procent k přihlašování do firemních systémů. Podobně rizikové je i přihlašování do internetového bankovnictví, k němuž veřejné sítě využívá třetina lidí. Vyplývá to z průzkumu, který mezi 1010 respondenty provedla bezpečnostní firma Anect.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

„Pro útočníky je přitom velmi snadné, aby buďto ovládli nechráněnou veřejnou WiFi například v hotelu, nebo, což je pro ně úplně nejjednodušší varianta, aby postavili svoji vlastní síť například s názvem některé z oblíbených restaurací. Návštěvníci si potom neuvědomují, že pokud nepoužívají automaticky všude ochranu pomocí šifrování, první část jejich komunikace, která směřuje na tuto podvodnou WiFi, je pro útočníka kompletně čitelná,” uvedl expert na kyberbezpečnost Anectu Ivan Svoboda.

Způsob využívání veřejných WiFi se podle průzkumu liší podle věku či vzdělání. Pro přístup k internetovému bankovnictví ho využívá 40 procent lidí ve věku do 35 let a polovina lidí se základním vzděláním, ale pouze 29 procent lidí ve věku 54 až 65 let a zároveň necelá třetina lidí se středoškolským či vysokoškolským vzděláním.

Bezdrátový internet do celého domu

Testy

Pro práci tyto sítě využívá 17 procent lidí ve věku 36 až 45 let, ale jenom 12 procent lidí starších 54 let a 13 procent lidí do 26 let. Mladí lidé veřejné WiFi využívají především pro přístup k sociálním sítím (83 procent), zatímco lidé nad 54 let hlavně k vyhledávání informací (73 procent). Varovné však podle Anectu je, že přes dvě třetiny respondentů ve všech kategoriích je využívají k četbě e-mailové komunikace.

„Přístup k e-mailové komunikaci skrze veřejné WiFi se může na první pohled jevit jako banalita, zvláště v době dovolených však jde o zásadní problém. Lidé totiž často na dovolených zůstávají v kontaktu se svojí pracovní agendou právě skrze pracovní e-maily. Pokud nepoužívají kontinuální a spolehlivé šifrování, může se potenciální útočník dostat k obsahu dané komunikace, k jejich přístupovým heslům, a nakonec i do interní firemní sítě,” dodal Svoboda.

Čtvrtina uživatelů nemá zabezpečený přístup k firemním datům a dalších 40 procent neví, jestli a jak je tento přístup zabezpečený. Pouze 36 procent lidí uvedlo, že pro přístup k firemním datům a systémům využívají VPN.

Česká republika patří k zemím, kde hackeři prolamují účty nejčastěji

Bezpečnost

Desatero bezpečného internetu

1. Důležité jsou pravidelné aktualizace celého počítače. Ty je nutné stahovat pro operační systém, bezpečnostní bránu (firewall), antivirus i další programy.

2. Některé viry dokážou bezpečnostní software v PC zablokovat. Proto je vhodné pravidelně kontrolovat, zdali funguje.

3. Škodlivé programy se často šíří prostřednictvím nevyžádané pošty. Pokud nevíte, od koho e-mail je, nikdy nestahujte jeho přílohu a neklikejte na žádné odkazy.

4. Pozor je nutné dávat na e-maily, v nichž odesílatel požaduje, abyste se přihlásili na nějakou webovou stránku a aktualizovali informace o vašem účtu.

5. Při zadávání přístupových hesel na internetových stránkách je nutné kontrolovat, zda je web zabezpečený. To poznáte například podle ikonky zámečku na liště internetového prohlížeče nebo tak, že adresa webové stránky začíná zkratkou https, kde „s“ znamená bezpečná.

6. Citlivé osobní informace zadávejte pouze na internetových stránkách, které bezpečně znáte.

7. Do e-mailů nepatří důvěrné informace, jako je například číslo kreditní karty nebo heslo k bankovnímu účtu. Elektronickou poštu totiž může zachytit útočník.

8. Firewall dovoluje lépe zabezpečit operační systém. Méně zkušení uživatelé by jej rozhodně neměli vypínat. Při nedostatečných znalostech je vhodné jej nechat pracovat v automatickém režimu.

9. V internetových kavárnách a na cizích počítačích se nepřihlašujte do internetového bankovnictví. V počítači mohou být nainstalované keyloggery.

10. Obezřetnost je nutná při připojení k nezašifrovaným bezdrátovým sítím. Ty totiž může kdokoliv odposlouchávat, a získat tak přístup ke všem datům v cizím počítači.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám