Hlavní obsah

Viry se šíří i přes videa. Nejrizikovější je Hra o trůny

Novinky, ort

Počítačoví piráti hledají neustále zadní vrátka, prostřednictvím kterých by propašovali škodlivé kódy do cizích počítačů. Kromě bezpečnostních trhlin zneužívají například i kopie populárních filmů a seriálů na internetu, jak upozornili bezpečnostní experti z antivirové společnosti Kaspersky Lab.

Hra o trůny - trailer poslední řady (HBO)Video: HBO

 
Článek

Kyberzločinci se přitom podle bezpečnostních expertů zaměřují na nelegální zdroje, odkud jsou filmy a seriály šířeny. Řeč je o nejrůznějších torrentech a serverech pro sdílení dat.

„Na rozdíl od oficiálních zdrojů ale mohou torrenty a na nich uložené soubory nakazit uživatele malwarem, který se na první pohled tváří jako díl seriálu,“ varoval Anton Ivanov, bezpečnostní odborník ze společnosti Kaspersky Lab.

Ta se zaměřila na nelegální kopie filmů a seriálů, které se vyskytovaly na síti v letech 2017 a 2018. Analýza ukázala, že počítačoví piráti nejčastěji zneužívají ty seriály, o které je největší zájem.

Hra o trůny a The Walking Dead

„Hackeři v obou letech nejčastěji zneužívali seriál Hra o trůny. V roce 2018 stál tento seriál za 17 % všech infikovaných pirátských kopií. Hackeři jeho prostřednictvím zaútočili na 20 934 uživatelů,“ konstatoval Ivanov.

Foto: HBO

Britskému herci Kitu Haringtonovi přinesla role Jona Sněha ve Hře o trůny obrovskou popularitu.

Druhý nejvyšší počet obětí si obrazně řečeno na své konto připsal seriál The Walking Dead s 18 794 nakaženými uživateli. Třetí v pořadí byl Arrow s 12 163 uživateli.

„Hra o trůny se na prvním místě udržela i přesto, že v minulém roce nevyšly žádné nové díly, a seriál tak nebyl výrazněji propagován jako ostatní seriály,“ zdůraznil bezpečnostní expert.

Právě fanoušci tohoto fantasy seriálu, jehož poslední řada se rozběhne na konci tohoto měsíce, by se měli mít velmi na pozoru. „Je velmi pravděpodobné, že se na internetu objeví velké množství malwaru maskovaného jako nová řada seriálu,“ uvedl Ivanov.

Stovky různých malwarových rodin

Celkový počet uživatelů, kteří se setkali s malwarem skrytým za televizním seriálem, se v loňském roce celosvětově vyšplhal na 126 340. V roce 2017 bylo toto číslo ještě vyšší – 188 769.

Po dobu dvou analyzovaných let se objevilo 33 druhů a 505 různých malwarových rodin, které zneužívaly jméno seriálu Game of Thrones (Hra o trůny).

Mimochodem hororový seriál American Horror Story se stal nejefektivnější malwarovou maskou – každý škodlivý soubor maskovaný tímto seriálem se v průměru dostal ke třem uživatelům.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám