Hlavní obsah

Viry kradoucí hesla terorizují české uživatele

Vůbec nejrozšířenější hrozbou šířící se napříč počítači v Česku se v červenci stal spyware Agent Tesla, který se specializuje na krádeže uložených přihlašovacích údajů. To má za úkol také malware Formbook, kterému ve virových statistikách za uplynulý měsíc patří druhá příčka. Vyplývá to z údajů antivirové společnosti Eset.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Agent Tesla se objevuje na předních pozicích virových statik vcelku pravidelně již několik měsíců. V červenci stál téměř za pětinou všech zachycených útoků, což z něj s velkým náskokem dělá ten vůbec nejrozšířenější škodlivý kód.

Útoky podle bezpečnostních expertů v uplynulém měsíci probíhaly především v angličtině prostřednictvím nevyžádaných e-mailů, které obsahovaly přílohu pojmenovanou Payment Advice OIS641PF RO_PDF.exe.

„Útočné kampaně s využitím spywaru Agent Tesla jsme tentokrát zaznamenali především ve dnech 7. a 11. července. Útočníci šíří tento druh škodlivého kódu prostřednictvím strategie, kterou v Česku pozorujeme již několik měsíců a která spočívá ve zneužívání škodlivých příloh s příponou .exe. Oproti jiným kampaním je v tomto případě používaným jazykem angličtina,“ prohlásil Martin Jirkal, vedoucí analytického týmu v pražské pobočce Esetu.

Pozor na příponu .exe

Zdůraznil, že přípona .exe označuje spustitelný soubor, který ale v případě útočných kampaní obsahuje také škodlivý kód. Pokud uživatel takovou přílohu ze svého e-mailu otevře a spustí, spyware infikuje jeho zařízení. Výsledkem je pak nejčastěji odcizení přístupových údajů k různým službám.

„Největším rizikem je spyware pro hesla, která ukládáme do internetových prohlížečů. Webové prohlížeče totiž nejsou před útoky spywaru dostatečně zabezpečené. Útočníci poté profitují z monetizace takto získaných dat, prodeje samotných přihlašovacích údajů či z výkupného za opětovné zpřístupnění služeb,“ varoval Jirkal.

Druhá příčka patřila v minulém měsíci – stejně jako v červnu – špionážnímu viru Formbook. Jedná se opět o zlodějský malware, který krade přihlašovací údaje z webových prohlížečů. Navíc ale ještě pořizuje snímky obrazovky, sleduje stisknuté klávesy a může stahovat a spouštět soubory na základě příkazů z řídicího a velícího (C) serveru.

Hackeři změnili s příchodem léta taktiku. Útoky jsou přesně cílené

Bezpečnost

Tento nezvaný návštěvník se šířil prostřednictvím přílohy, která měla název IUMh2If0uRXe0K7.exe. „Útočníci se ve svých kampaních prozatím vždy snažili uživatele přesvědčit, že sdělení e-mailu je opravdové a týká se nějaké reálné situace. To také potvrzovaly názvy příloh jako objednávka, účtenka nebo faktura. Uživatele pak mohlo varovat, pokud byl e-mail pouze v angličtině, nebo když útočníci nepoužili češtinu správně,“ poradil bezpečnostní expert.

„S červencovou přílohou lze vidět posun útočníků v jejich strategii. Strategie šíření spywaru Formbook už se primárně nezaměřuje na přesvědčování obětí k otevření infikované přílohy, ale spíše na obcházení bezpečnostních řešení,“ doplnil.

Také třetí nejrozšířenější virus dovede odcizit hesla z webových prohlížečů, navíc ale také z chatovacích aplikací, e-mailu nebo služeb VPN či FTP. Jde o password stealer Fareit.

TOP 10 kybernetické hrozby pro Windows v ČR – červenec 2022:
1.MSIL/Spy.AgentTesla trojan (18,65 %)
2.Win32/Formbook trojan (9,33 %)
3.Win32/PSW.Fareit trojan (4,71 %)
4.MSIL/Spy.Agent.AES trojan (3,22 %)
5.Win32/Agent.TJS trojan (2,43 %)
6.VBS/Agent.QDF trojan (2,42 %)
7.VBS/Agent.QEG trojan (2,30 %)
8.MSIL/Spy.Agent.DFY trojan (1,44 %)
9.BAT/CoinMiner.AUB trojan (1,03 %)
10.VBS/Agent.QEN trojan (0,89 %)

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám