Hlavní obsah

Vezeme vám zásilku, oprášili podvodníci starý trik

Novinky, mif

Prakticky celý minulý rok kolovaly českým internetem nevyžádané e-maily, ve kterých se podvodníci vydávali za zástupce České pošty. Starý trik nyní kyberzločinci znovu oprášili, nově se však vydávají za zaměstnance DHL. Ve skutečnosti se však snaží pouze dostat virus na cizí počítač. Před novou hrozbou varoval Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ.

Foto: CSIRT.CZ

Ukázka podvodného e-mailu

Článek

Přestože je zpráva adresovaná i tuzemským uživatelům, je psána v němčině. Většina lidí tak může na první pohled poznat, že se jedná o podvod.

„Podobně jako falešné e-maily od České pošty jsou nyní rozesílány také informace o převzetí zásilky, které se tváří, že jsou od společnosti DHL. Falešný e-mail však příjemce obdrží od ‚DHL Logistik-Team‘ afrankenberger@intern.cvjm-muenchen.org, jež nemá s touto společností nic společného,“ upozornila bezpečnostní analytička Zuzana Duračinská z týmu CSIRT, který je provozován sdružením CZ.NIC.

V samotné zprávě je pak informace o převzetí zásilky, která však odkazuje na doménu sfcofficefurniture.com. Ve chvíli kdy na odkaz lidé kliknou, jsou vyzváni na uložení souboru ve formátu .ZIP. „Obsahem tohoto souboru je však pravděpodobně trojský kůň,“ konstatovala Duračinská.

Většina antivirových programů si navíc s nezvaným návštěvníkem neporadí. „Při naší analýze byl tento malware detekován jen třemi z 57 antivirů. Na znefunkčnění domény již pracujeme,“ uzavřela bezpečnostní analytička.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám