Hlavní obsah

V Brně vyroste centrum kybernetické bezpečnosti

– Brno

Národní bezpečnostní úřad chce vybudovat v Brně - Černých Polích z části původních kasáren novou budovu Národního centra kybernetické bezpečnosti s kapacitou až 400 pracovníků. Počítá s tím materiál „Rozvoj kapacit a schopností Národního centra kybernetické bezpečnosti NBÚ do roku 2025”, o kterém má v pondělí jednat vláda.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

V současnosti Národní centrum kybernetické bezpečnosti zaměstnává 42 lidí, v roce 2018 to bude 58 pracovníků včetně administrativní podpory. "S nutností širšího působení státu v kybernetické bezpečnosti, které vyplývá nejen z mezinárodních závazků, bude při zachování současného stavu nevyhnutelně docházet ke stagnaci a celá řada činností bude muset být z kapacitních důvodů plněna pouze okrajově anebo ukončena," uvedl v návrhu NBÚ.

Výstavba by se měla uskutečnit v letech 2018 až 2023. Nová budova nabídne prostor pro vytvoření týmu rychlé reakce v rámci vládního bezpečnostního týmu GovCERT, dále zavedení nepřetržité technické podpory a řešení incidentů, telefonického centra nebo vybudování specializovaných odvětvových pracovišť. Národní centrum bude moci po rozšíření vytvořit znaleckou laboratoř, školící středisko, provádět bezpečnostní audity nebo budovat zabezpečená datová centra.

Kybernetické útoky na kritickou či jinak důležitou informační infrastrukturu jsou v posledních letech na vzestupu. Vládní tým GovCERT v současnosti eviduje zhruba 100 bezpečnostních incidentů měsíčně. Útoky ze strany státních i nestátních aktérů mohou přitom ohrozit klíčové služby státu, zajištění bezpečnosti a jeho obranyschopnost, ale také soukromé podniky a každodenní život obyvatel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám