Hlavní obsah

Uživatele iPhonů ohrožuje nebezpečná chyba

– Praha

Uživatelé chytrých telefonů iPhone od Apple jsou ohroženi programátorskou chybou v aktuální verzi operačního systému iOS 14. Chyba souvisí se špatnou interpretací speciálních znaků v názvech Wi-Fi sítí a může uživatele nejen odstřihnout od připojení k internetu, ale v některých případech také umožňuje ovládnutí mobilního telefonu hackery. V Česku tvoří iPhony zhruba pětinu chytrých telefonů. Uvedla to v pátek poradenská společnost BDO, která na chybu upozornila.

Foto: Tatyana Makeyeva, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle odborníků je chyba v operačním systému iOS 14 závažná především proto, že hackeři k oklamání uživatelů hojně využívají nezabezpečené přístupové body. Útočníci pak mohou z mobilních zařízení ukrást citlivá data jako například platební údaje, hesla k e-mailovým účtům nebo mobilnímu bankovnictví.

"Chyba se týká znaků jako % a @. V případě, že za sebou v názvu Wi-Fi sítě tyto znaky následují, systém zodpovědný k připojení se k internetu se zhroutí a nereaguje ani po restartu zařízení. Mnohem závažnější je ale eventuální možnost ovládnutí iPhonu hackery bez vědomí uživatele. Mohou je například nalákat na free Wi-Fi server, který se nápadně podobá názvu sítě v obchodních centrech nebo v oblíbených restauracích," uvedl bezpečnostní expert BDO Martin Hořický.

Procesory od Applu mají bezpečnostní chybu. Opravit nejde

Bezpečnost

V případě, že se uživatel stal obětí podobného útoku, může resetovat telefon do továrního síťového nastavení. Přijde tím sice o uložená hesla k ostatním Wi-Fi sítím, je to ale podle Hořického lepší řešení než chybu ignorovat a vystavovat své zařízení potenciálním útočníkům.

Operační systém iOS 14 se s problémy nepotýká poprvé. Loni v listopadu IT experti upozorňovali na rozsáhlé výpadky při zasílání a přijímání SMS zpráv a jejich ukládání. Potíže se týkaly především nového modelu iPhone 12, ale s příchodem poslední verze operačního systému iOS 14 zasáhly také uživatelé starších zařízení.

Reklama

Související témata:

Související články

Podvodníci lákají na iPhone zadarmo

Jako lavina se internetem šíří podvodné nabídky, ve kterých kyberzločinci lákají na prémiové chytré telefony zadarmo – zpravidla na iPhony od Applu. Zneužívají...

Výběr článků

Načítám