Hlavní obsah

Útoky hackerů budou záludnější, varují specialisté

Právo, Jindřich Ginter

Jaké rozsáhlé škody způsobí narušení počítačové sítě, ukázaly nedávné výpadky v benešovské nemocnici a v dolech OKD. Odborníci přitom varují, že v novém roce budou firemní a úřední datové sítě a bankovní účty pod ještě četnější a záludnější palbou hackerských útoků, než tomu bylo letos.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Ve vyšší míře bude docházet i ke kombinaci útoků různých typů, zejména za účelem odpoutání pozornosti před hlavním útokem, případně k otestování reakce cílového subjektu,“ varovala ve své zprávě o bezpečnostních rizicích společnost Anect.

„Útoky na dodavatelské řetězce budou ještě více využívanou cestou k tomu, jak se dostat do jinak dobře chráněných společností nebo jak zasáhnout co nejvíce zákazníků. Zvýšená pozornost je třeba především ve firemním prostředí, na které budou probíhat cílené útoky,“ dodali autoři zprávy. Upozornili také, že se zvyšuje dostupnost hackerských služeb na objednávku.

OKD obnovila těžbu po útoku kryptoviru

Bezpečnost

Předpokládá se, že nejčastější bezpečnostní incidenty budou založeny na phishingu, tedy takzvaném rybaření, při němž podvodníci pod různým krytím lákají z důvěřivců přístupové údaje.

Neradno bude také podceňovat lidskou chybu při práci se síťovým elektronickým zařízením a bezpečnostní chyby hardwaru či softwaru.

Růst míry útoku na přihlašovací údaje pak povede k zásadnímu vzestupu vícestupňové přihlašovací autentizace. Ta se stane standardem a v příštích letech prakticky plně nahradí tradiční přihlašování pomocí klasického hesla, které samo o sobě mnohde už dávno nestačí.

Hackerským útokům čelilo MZV, volební web i nemocnice

Bezpečnost

Hackery oblíbený vyděračský nástroj (škodlivý software), jehož hlavním cílem byla doposud především zařízení v lokálních sítích, se nyní zaměří na cloudy, tedy dálková, virtuální úložiště dat, jež využívá čím dál širší okruh lidí a podniků.

„Jedním z hlavních nástrojů útočníků bude nadále e-mail, ve větší míře než doposud se pak začnou využívat i další komunikační nástroje jako SMS, komunikační aplikace, sociální sítě i herní platformy,“ varovala společnost Anect.

Na druhou stranu stále dokonalejší umělé inteligentní systémy budou ještě usilovněji bránit sítě proti útokům, a to i tím, že budou lépe než lidští odborníci schopny případné ataky předvídat.

Kyberútok může přímo ohrozit životy pacientů, říká expert k viru v benešovské nemocnici

Bezpečnost

„Většina těchto systémů bude závislá na strojovém učení, takže čím větší bude snaha útočníků, tím lepších výsledků bude možné dosáhnout,“ konstatovala společnost Anect. Doplnila však: „Nutno dodat, že umělá inteligence bude sloužit i na straně útočníků.“

I studie britské společnosti Sophos podtrhuje, že útočníci se stále lépe skrývají a současně lépe využívají chyby, maskují své aktivity a vyhýbají se detekčním technologiím. Firma přirovnala bezpečnostní opatření a aktivity hackerů ke hře na kočku a myš.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám