Hlavní obsah

Útočníci si přišli na miliony eur. Díky jedinému botnetu

Novinky, mif

Rozbít obří botnet, tedy síť zotročených chytrých telefonů, se podařilo výzkumníkům z antivirové společnosti Avast ve spolupráci s ČVUT a argentinskou univerzitou UNCUYO. Prostřednictvím botnetu Geost si přesto přišli kyberzločinci na miliony eur.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Útočníci se soustředili výhradně na chytré telefony s Androidem, které se snažili, prostřednictvím škodlivých programů, zařadit do své sítě zotročených zařízení.

Geost se do smartphonů zpravidla dostával maskovaný za aplikace sociálních sítí nebo mobilního bankovnictví. Ve chvíli, kdy kyberzločinci přístroj ovládli, začali kontrolovat a rozesílat SMS zprávy. Ve jménu uživatele komunikovali s bankami a přistupovali k jeho bankovnímu účtu.

Když telefony s osekaným Androidem představují bezpečnostní riziko

Software

Tímto způsobem útočníci poškodili více než 800 tisíc lidí a přišli si na miliony eur. Aktivity hackerů směřovaly především na ruské uživatele a tamní banky. Nelze opomenout, že škodlivý kód Geost se jim podařilo ukrýt ve zhruba 140 mobilních aplikacích.

Nakonec se ale kyberzločinci vlastní chybou prozradili – nedostatečně zabezpečili své servery, kvůli čemuž se podařilo bezpečnostním expertům detailně zmapovat jejich aktivity. Díky tomu byli následně schopni vyřadit celou síť zotročených zařízení z provozu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám