Hlavní obsah

Úřady zasáhly proti serverům s drogami v Česku a řadě dalších zemí

• Aktualizováno

Při společném zátahu amerických a evropských úřadů proti provozovatelům nelegálních serverů s nabídkou drog a zbraní bylo zatčeno 16 lidí a uzavřeno na 400 podezřelých webů. Informoval o tom v pátek evropský policejní úřad Europol, podle něhož zásah probíhal v 18 zemích včetně Česka. Česká policie zatím k akci nesdělila žádné podrobnosti.

Foto: Archiv, Právo

Článek

Americká strana už ve čtvrtek informovala o zablokování známého internetového portálu Silk Road 2.0 (Hedvábná stezka), na kterém bylo možné obchodovat s drogami a dalším nezákonným zbožím. Zatčen byl i údajný provozovatel tohoto nákupního serveru Blake Benthall. [celá zpráva]

„Dnes jsme ukázali, že jsme společně schopni zasáhnout zločineckou infrastrukturu, která je důležitá pro organizovaný zločin. Nezablokovali jsme tyto služby jen v otevřené internetové síti, ale také v síti skryté systémem Tor, kde se zločinci dlouho cítili bezpečně. Teď jsme jim ukázali, že nejsou neviditelní ani nedotknutelní," řekl na tiskové konferenci Troels Oerting, ředitel sekce pro kyberkriminalitu v rámci Europolu.

Zablokováno 400 domén

Systém Tor je volně přístupný software, který slouží k zamaskování IP adres identifikujících uživatele internetu. Kromě něj používají provozovatelé nelegálních serverů služeb takzvaného hlubokého webu, který je sice přístupný přes internet, ale vyhledávače ho nemohou, případně nechtějí zahrnout do svého indexu.

Při zásahu bylo zablokováno 400 domén a stránek tohoto hlubokého webu, kde se mimo jiné prodává dětská pornografie, kradené zboží nebo třeba nabízejí služby nájemných zabijáků.

Na operaci se kromě Europolu podílel americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI), americká celní a imigrační služba (ICE) či evropská jednotka pro justiční spolupráci Eurojust.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám