Hlavní obsah

Ukrajina čelí rozsáhlému kybernetickému útoku. Opět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajina podle místních úřadů čelí dalšímu rozsáhlému kybernetickému útoku. Podle agentury Reuters nefungují weby vlády, parlamentu, ministerstva zahraničí ani některých bank. Původ útoku zatím není zřejmý, ale Kyjev i západní činitelé opakovaně varovali, že takovéto napadení může chystat Moskva, která podle Západu připravuje i široký vojenský útok na Ukrajinu.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Jde opět o útok DDoS (Distributed Denial of Service), který má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Hackerský útok podle agentury Interfax-Ukrajina zasáhl také ministerstvo vnitra a obrany. Naopak web ukrajinského prezidenta zatím funguje.

Ukrajina už v uplynulých týdnech čelila řadě kybernetických útoků. Vinila z nich Rusko, které ale jakékoliv zapojení odmítalo. Stejně tak Moskva, která od roku 2014 okupuje ukrajinský Krym a podporuje proruské separatisty na východě Ukrajiny, popírá, že by chystala vojenský útok.

Za hackerskými útoky na Ukrajinu nestojíme, odmítlo Rusko obvinění Spojených států

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám