Hlavní obsah

Účty britské armády na Twitteru a YouTubu napadli hackeři

– Londýn

Účty britské armády na sítích Twitter a YouTube krátce napadli hackeři, objevila se tam propagace kryptoměn. Mluvčí armády v neděli podle agentury Reuters oznámil, že vojsko incident vyšetřuje. Večer už oba účty fungovaly jako dříve.

Foto: Mike Blake, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Jsme si vědomi narušení armádních účtů na sítích Twitter a YouTube, vyšetřujeme to,” uvedl krátce po napadení účtů mluvčí. „Bezpečnost informací bereme velmi vážně a problém řešíme. Dokud nebude vyšetřování ukončeno, nebylo by vhodné se k tomu dál vyjadřovat,” dodal.

Armádní účet na serveru YouTube hackeři přejmenovali na Ark Invest, což je americká investiční společnost. Místo obvyklého obsahu se tam objevila videa související s kryptoměnami. Twitterový účet armády pak retweetoval řadu příspěvků propagujících nezaměnitelné tokeny (NFT, Non-Fungible Tokens).

Kupujete kryptoaktiva? Můžete přijít o všechny peníze, varovali regulátoři

Internet a PC

NFT představuje novou podobu digitálního vlastnictví, která staví na blockchain – digitální účetní knize. Tu mimochodem využívají také kryptoměny, například nejznámější bitcoiny. NFT se používá k prokázání vlastnictví konkrétní věci, která existuje pouze ve virtuálním světě.

Typicky může jít o umělecká díla, slavné memy, herní předměty, ale klidně také historické okamžiky, jako je odeslání první SMS zprávy. Vzhledem k tomu, že NFT vznikají jako naprosté unikáty, často lákají sběratele a investory. NFT tokeny jsou navíc odolné proti padělání. Lidé je mohou uchovávat ve své vlastní blockchainové peněžence, což je v podstatě obdoba digitální peněženky.

„Omlouváme se za dočasné problémy na našich účtech. Provedeme kompletní vyšetřování a z tohoto incidentu se poučíme,” uvedla večer armádu na Twitteru, až nad účtem opět získala kontrolu.

Twitter britské armády má aktuálně asi 363 000 sledujících, zatímco kanál na síti YouTube má kolem 177 000 odběratelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám