Hlavní obsah

Trojský kůň Chromex se Českem šíří jako lavina, varovali bezpečnostní odborníci

Novinky, ort

Doslova jako lavina se Českem šíří škodlivý kód Chromex. Tento trojský kůň představoval v dubnu každou pátou zachycenou hrozbu. Upozornili na to bezpečnostní odborníci z antivirové společnosti Eset.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Trojskému koni Chromex, jehož celý název zní JS/Chromex.Submelius, patří aktuálně druhá příčka v žebříčku nejrozšířenějších počítačových hrozeb. „Uživatel na něj může narazit například při sledování filmů nebo seriálů prostřednictvím některé neplacené a neoficiální streamovací stránky,“ uvedl Miroslav Dvořák, technický ředitel společnosti Eset.

„Ty totiž pro spuštění videa vyžadují několikeré kliknutí na náhled videa, které otevírá nová okna prohlížeče a zobrazuje v nich reklamy. Tyto weby v některých případech fungují na doménách .cz a .sk a obsahují nabídky instalace škodlivých pluginů,“ doplnil Dvořák.

Uživatel vpustí záškodníka sám do PC

Chromex může přesměrovat prohlížeč na konkrétní adresu URL se škodlivým softwarem. Ten je obvykle vložen do HTML a může zobrazovat falešná chybová hlášení typu „Chcete-li pokračovat v práci s prohlížečem, měli byste si nainstalovat rozšíření“.

Pokud uživatelé budou na tuto výzvu reagovat, nevědomky vpustí do svého počítače nezvaného návštěvníka – trojského koně.

Chromex nicméně není jedinou hrozbou, která dělá aktuálně bezpečnostním expertům vrásky na čele. Již několik měsíců varují také před škodlivým kódem zvaným Danger. Tento virus otevírá zadní vrátka do operačního systému. Útočníci pak díky němu mohou propašovat do napadeného počítače další škodlivé kódy, nejčastěji tak šíří vyděračské viry z rodiny ransomware.

Zašifrují data a chtějí výkupné

Tyto škodlivé kódy začnou šifrovat obsah počítače a uživateli zobrazí oznámení, že za dešifrování počítače musí zaplatit, jinak se ke svým datům údajně již nikdy nedostane.

Ani po zaplacení výkupného navíc nemají uživatelé jistotu, že se ke svým datům skutečně dostanou. Virus je nutné z počítače odinstalovat a data následně pomocí speciálního programu odšifrovat. V některých případech to ale není možné.

Přehled deseti nejrozšířenějších virových hrozeb za měsíc duben naleznete v tabulce níže:

Top 10 hrozeb v České republice za duben 2017:
1. JS/Danger.ScriptAttachment (21,33 %)
2. JS/Chromex.Submeliux (19,22 %)
3. Win32/Adware.ELEX (3,78 %)
4. JS/TrojanDownloader.Nemucod (3,73 %)
5. Java/GRat (2,89 %)
6. VBA/TrojanDownloader.Agent.CZT (2,38 %)
7. Java/Kryptik.AP (2,28 %)
8. PowerSheil/TrojanDownloader.Agent.MY (1,88 %)
9. Java/Adwind (1,47 %)
10. Win32/Packed.VMProtect.ABO (1,37 %)
Zdroj: Eset

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám