Hlavní obsah

Trojský kůň Triada děsí bezpečnostní experty. Je rizikem pro elektronické platby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezpečnostní experti z antivirové společnosti Eset varovali, že v uplynulých týdnech začali kyberzločinci opět hojně nasazovat bankovní trojan Triada, který představuje hrozbu pro zařízení s operačním systémem Android – tedy především pro chytré telefony a tablety. Dovede dokonce obcházet zabezpečení online bankovnictví prostřednictvím SMS zpráv.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Mobil s operačním systémem Android (ilustrační foto)

Článek

V roce 2020 se Triada objevila hned několikrát v žebříčku deseti nejrozšířenějších hrozeb, v uplynulých měsících se ale po ní doslova slehla zem. V červnu však začali bezpečnostní experti opět detekovat vysoký nárůst infekcí.

Triada se tak za krátkou dobu vyšvihla hned na druhou příčku nejrozšířenějších mobilních hrozeb. „Ve starších verzích z minulého roku šířila především nevyžádanou reklamu a spam, s novějšími funkcemi se však stala rizikem pro elektronické platby v aplikacích. Triada je navíc typem škodlivého kódu, který se v zařízení dokáže dlouho skrývat, a je tak velmi obtížné se ho zbavit,“ varoval Martin Jirkal, vedoucí analytického týmu v pražské pobočce Esetu.

„Trojský kůň Triada dokáže například modifikovat verifikační SMS zprávy a manipulovat tak finančními transakcemi v legitimních aplikacích. Ty totiž nejsou tak chráněné, jako například v internetovém bankovnictví. Peníze za nákupy v aplikacích pak Triada přesměruje přímo k útočníkům,“ říká Jirkal.

Hackeři změnili s příchodem léta taktiku. Útoky jsou přesně cílené

Bezpečnost

Nejvíce rozšířený je Andreed

Prvenství patří trojskému koni Andreed. Ten se na přední místa v pravidelné statistice hrozeb pro platformu Android v Česku vrátil již v letošním dubnu. V červnu ho bezpečnostní specialisté znovu detekovali ve více než třetině případů.

„Pokud tento trojský kůň infikuje naše zařízení, zobrazuje na něm nevyžádanou agresivní reklamu. I když se například v porovnání s bankovním malwarem nejedná o srovnatelně závažné riziko, může Andreed představovat nebezpečí pro naše soukromí. Dokáže totiž sbírat informace o uživatelích a jejich chování na internetu,“ podotkl bezpečnostní expert.

Zdůraznil, že útočníci k jeho šíření využívají falešné verze známých her a jejich různé modifikace. „Uživatelé si Andreed stáhnou nejčastěji při hledání neoficiálně upravených aplikací pro Android, které jsou v nabídce neoficiálních obchodů třetích stran. Po stažení přitom není vyloučené, že se daná aplikace bude chovat správně a uživatel nepojme žádné podezření, že by něco nemuselo být v pořádku. Jako bonus ke stažení ale získá také škodlivý kód,“ uzavřel Jirkal.

V tabulce níže naleznete přehled hrozeb, se kterými se v červnu setkávali majitelé chytrých telefonů a tabletů s Androidem nejčastěji.

TOP 10 kybernetické hrozby v ČR pro Android – červen 2022:
1.Android/Andreed trojan (37,60 %)
2.Android/Triada trojan (6,52 %)
3.Android/Spy.Cerberus (3,84 %)
4.Android/TrojanDropper.Agent.GKW trojan (3,64 %)
5.Android/Spy.Cerberus trojan (3,01 %)
6.Android/TrojanDropper.Agent.JDU trojan (1,98 %)
7.Android/Clicker.DQ trojan (1,92 %)
8.Android/Spy.Agent.CBT trojan (1,60 %)
9.Android/TrojanDropper.Agent.DER trojan (1,60 %)
10.Android/TrojanDownloader.Agent.WI trojan (1,53 %)

Reklama

Související články

DDoS útoky jsou v Česku na ústupu

Po dvou měsících intenzivních útoků typu DDOS (Distributed Denial of Service) na české firmy byl v květnu zaznamenán jejich pokles. Uskutečnilo se jich zhruba...

Výběr článků

Načítám