Hlavní obsah

Spotřebitelé zbytečně riskují online

Novinky, Petr Blažek, Eset.cz

Komerční článek Průzkum ve Velké Británii ukázal, že jen necelá polovina uživatelů internetu přijímá alespoň základní opatření k ochraně před hrozbami na internetu.

Foto: ESET

Vyzkoušejte produkty ESET zdarma.

Článek

Britská vláda zavedla program pro šíření zásad bezpečného pohybu na internetu a ochrany před online hrozbami. Součástí programu je velký průzkum, který zjišťoval, jaké postoje spotřebitelé v otázce bezpečnosti mají. Výsledky jsou alarmující.

Pouze 44 procent z téměř 23 tisíc respondentů průzkumu uvedlo, že mají nainstalovaný bezpečnostní software a aktualizují svůj operační systém a aplikace. V případě mobilních zařízení to bylo dokonce pouze 21 procent. Průzkum také ukázal, že pětina respondentů nerozumí bezpečnostním hrozbám a třetina nemá představu, k čemu je vůbec dobrý bezpečnostní software.

„Doufám, že v České republice jsou uživatelé internetu opatrnější. Ale stále pozorujeme, že spotřebitelé si přidělávají problémy tím, že nedodržují zásady bezpečného pohybu na internetu. Stačí přitom málo: nainstalovat si dobrý antivirový program, instalovat bezpečnostní záplaty nejen pro operační systém a být jen trochu obezřetný – a pak je možné bez obav objevovat a užívat výhody internetu,“ říká Petr Šnajdr, bezpečnostní expert z ESET software.

Příkladem vhodné ochrany před hrozbami internetu je pro spotřebitele ESET Smart Security (pro počítače a notebooky) a ESET Mobile Security (pro chytré telefony). Jde o technologii, která pravidelně získává ocenění v prestižních testech – například drží světový rekord v počtu ocenění v testu „VB100“, který provádí magazín Virus Bulletin, a od počátku testování v roce 1998 nebyl jediný výskyt volně šířeného počítačového červa nebo viru, který by v testu tento program nezachytil.

Domácnostem vychází vstříc nabídkou ESET Family Security Pack, která obsahuje tři licence na počítače a k tomu zdarma tři licence pro mobily se systémem Android, Windows Mobile nebo Symbian. ESET nabízí možnost produkty si zdarma vyzkoušet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám