Hlavní obsah

Soul zmařil pokusy hackerů z KLDR napadnout vývojáře vakcíny

Soul

Jihokorejská tajná služba zmařila pokusy Severní Koreje o hackerský útok na firmy v Jižní Koreji, které vyvíjejí vakcíny proti koronaviru. V pátek o tom s odvoláním na členy jihokorejského parlamentního výboru pro zpravodajské služby informovala agentura Reuters.

Foto: Pichi Chuang, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Poslanec Ha Te-kung uvedl, že Národní zpravodajská služba (NIS) nespecifikovala, na které farmaceutické společnosti severokorejští hackeři útočili a kolikrát se tak stalo, nezpůsobili však žádné škody.

Softwarová firma Microsoft minulý týden varovala, že hackeři pracující ve službách ruské a severokorejské vlády se pokoušeli napadnout farmaceutické firmy a vědce pracující na vývoji očkovací látky proti covidu-19 v Kanadě, Francii, Indii, Jižní Koreji a Spojených státech.

Hackerských útoků na pacienty s koronavirem přibývá

Bezpečnost

Ha a jeho kolega z výboru pro zpravodajské služby Kim Pjung-ki uvedli, že severokorejský vůdce Kim Čong-un podnikl různé absurdní kroky v souvislosti s „paranoiou” kvůli covidu-19. Mezi nimi je podle nich například zákaz rybaření a produkce soli, protože mořská voda může být prý kontaminovaná koronavirem, nebo zablokování asi 100 000 tun rýže z Číny v přístavu Ta-lien na severovýchodě Číny.

„Projevuje se u něho zlost a známky stresu a ve stále větší míře vydává nesmyslné rozkazy,” řekl novinářům poslanec.

I když Severní Korea, jeden z nejizolovanějších států světa, tvrdí, že nezaznamenala jediný případ koronavirové infekce, podle jihokorejské služby není vyloučené, že se tam nákaza dostala. Země měla obchodní kontakty s Čínou, kde se nový typ koronaviru koncem minulého roku objevil. V lednu pak KLDR kvůli jeho šíření uzavřela své hranice.

Reklama

Související články

Na Manchester United zaútočili hackeři

Anglický fotbalový klub Manchester United se stal v pátek terčem hackerů. Vedení „Rudých ďáblů” na svém webu uvedlo, že se útok počítačových pirátů podařilo...

Výběr článků

Načítám