Hlavní obsah

Slibují až 20 000 Kč. Místo toho důvěřivce oškubou

Novinky, mif

V posledních týdnech se roztrhl pytel s falešnými poukázkami na internetu. Místo levnějšího nákupu však mohou důvěřivci splakat nad výdělkem, kybernetičtí podvodníci totiž jednoduchým trikem uživatele toužícího po poukázce oškubou.

Foto: Penny Market

Článek

Falešné poukázky již několik měsíců kolují především přes sociální sítě a chatovací aplikace, jako jsou Facebook či WhatsApp. Na jejich prudký nárůst v poslední době upozornila tento týden antivirová společnost Avast.

„Blahopřejeme, můžete být dnešním šťastným návštěvníkem. Slavte s Penny Market a našimi sponzory. Našim návštěvníkům nabízíme šanci získat exkluzivní dárky – poukazy, iPady, dárkové karty a mnoho dalšího,“ lákají podvodníci v nabídce na Facebooku.

Pozor na falešné antiviry. Uživatele připraví o peníze

Bezpečnost
Foto: repro realgiftscz.info

Podvodná stránka, ve které lákají důvěřivce na poukazy a iPady jménem Penny Marketu.

Klidně až 20 000 Kč

Jen mírně obměněné výzvy se šíří také pod hlavičkou obchodních řetězců Tesco či Lidl, zpravidla slibují poukázky ve výši 2000 až 20 000 Kč.

Aby lidé měli šanci některý ze zmiňovaných dárků získat, musí tuto nabídku sami šířit prostřednictvím sociální sítě Facebook. V dalším kroku jsou pak vyzváni, aby zadali do formuláře svoje telefonní číslo, aby mohli být kontaktováni v případě, že budou skutečně vybráni.

A právě v tom je kámen úrazu. Důvěřivci, kteří své číslo skutečně zadají, tím zároveň dávají souhlas k zasílání placených SMS zpráv. Za každou prémiovou SMS bude z jejich účtu u mobilního operátora stržena částka 99 Kč. Zpráv přitom může přijít klidně i více.

Podvodné poukázky mohou přijít od skutečných přátel

Na podvodné poukázky je nicméně možné narazit klidně i v chatovacích aplikacích, jako je WhatsApp. Přijít přitom mohou od skutečných přátel. Kyberzločinci totiž v některých případech tvrdí, že pro získání poukázky je nutné zodpovědět nejen soutěžní otázky, ale zároveň výzvu odeslat 20 známým prostřednictvím WhatsAppu.

Právě proto se podvodné zprávy v poslední době tak hojně šíří prostřednictvím tohoto komunikačního programu. Rozesílají je často lidé svým známým s vidinou toho, že by mohli skutečně získat značkové zboží zadarmo.

Foto: mif, Novinky

Ukázka podvodné zprávy na WhatsAppu

Neklikat, nesdílet

Podobné stránky a nabídky by tak lidé rozhodně neměli sdílet. V žádném případě pak nesmějí do formulářů zadávat svoje telefonní číslo – podvodníci totiž v podmínkách uvedených drobným písmem na konci stránky informují, že jde o zpoplatněnou službu. Šance na vrácení peněz je tak s největší pravděpodobností nulová.

Podobné nabídky vyskytující se na sociálních sítích nebo ve vyskakujících reklamách by lidé rozhodně neměli brát na lehkou váhu. Je totiž vcelku možné, že počítačoví piráti se budou v dohledné době snažit vydávat se i za jiné obchodníky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám